Otto von Bismarck kimdir? Otto von Bismarck hayatı ve biyografisi!

1 min read

Bismarck, küçük Alman devletleri koleksiyonunu Alman imparatorluğuna dönüştürmekten sorumluydu ve ilk şansölyesiydi.

Otto Eduard Leopold von Bismarck, 1 Nisan 1815’te Berlin’in kuzeybatısındaki Schönhausen’de aristokrat bir ailede doğdu. Berlin’de prestijli bir okula, ardından Göttingen Üniversitesi’ne gitti. Daha sonra Prusya kamu hizmetine girdi, ancak işinden sıkıldı ve 1838’de istifa etti. Neredeyse on yıl boyunca babasının aile sitelerini yönetmesine yardım etti.

1847’de Bismarck, ona istikrar sağlayan Johanna von Puttkamer ile evlendi. O da, Lutheranism’in Hıristiyan geleneğini de kucakladığı ve siyasi kariyerine, aşırı muhafazakar bir kraliyetçi olarak ün kazandığı Prusya yasama organında başladığı, hayatında önemli bir değişim yılıydı. 1851’de IV. Kral Frederick Wilhelm IV Bismarck’ı Alman Konfederasyonu’na Prusya temsilcisi olarak atadı. Daha sonra Rusya ve Fransa büyükelçisi olarak görev yaptı. 1862’de Prusya’ya döndü ve yeni kral Wilhelm I tarafından başbakanlığa atandı.

Bismarck, Alman devletlerini Prusya’nın merkezinde olacak şekilde tek bir imparatorlukta birleştirmeye kararlıydı. Avusturya’nın desteğiyle, genişletilmiş Prusya ordusunu Danimarka’dan Schleswig ve Holstein eyaletlerini yakalamak için kullandı. Daha sonra Avusturya ve Alman müttefikleriyle bu illerin yönetimi konusunda Prusya’nın zafer kazandığı bir savaşa tırmandı. Prusya daha sonra Almanya’da daha fazla bölgeyi ilhak etti.

Güney Alman devletlerini Kuzey Alman Konfederasyonu’na katılmaya ikna edemediği için, Alman devletlerini bir araya getirmenin bir yolu olarak Fransa ile düşmanlıkları kışkırttı. Fransız-Prusya Savaşı’ndaki Alman zaferi güney Alman eyaletlerini kazandı ve 1871’de bir Alman imparatorluğuna katılmayı kabul ettiler. Prusya I. Wilhelm imparator oldu.

Yeni Almanya’nın ‘şansölyesi’ olarak Bismarck, birleşik bir ulusal kimliğe sahip güçlü bir devlet kurmaya odaklandı. Hedeflerinden biri, özellikle güney Almanya’da çok fazla etkiye sahip olduğuna inandığı Katolik Kilisesi idi. Ayrıca, kısmen sağlık sigortası ve emekli aylıkları getirerek sosyalizmin yayılmasını önlemek için çalıştı.

Yurtdışında Bismarck, Alman imparatorluğunu Avrupa’nın en güçlüsü yapmayı hedefliyordu. 1879’da Fransa ve Rusya’ya karşı koymak için Avusturya-Macaristan ile bir ittifak müzakere etti. İtalya daha sonra ittifaka katıldı. Britanya’yı yabancılaştırmaktan kaçınmak için Bismarck, Rus tehdidine karşı statükoyu korumak için tasarlanmış 1887 tarihli iki Akdeniz Anlaşmasını düzenledi.

1890’da Bismarck, yeni imparator II.Wilhelm’e katılmadıktan sonra istifa etti. Hamburg yakınlarındaki mülküne emekli oldu ve 30 Temmuz 1898’de orada öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe