Rishi Sunak Kimdir? Rishi Sunak Biyografisi Nedir?
Rishi Sunak Kimdir? Rishi Sunak Biyografisi Nedir?
//

Rishi Sunak Kimdir? Rishi Sunak Biyografisi Nedir?

7 mins read

Rishi Sunak, Boris Johnson’ın istifasının ardından İngiltere Başbakanı adayı oldu. Liz Truss’un rekabetiyle karşı karşıya. Rishi Sunak’ın doğumunu, yaşını, eşini, eğitimini ve diğer ayrıntıları kontrol edin.

Sunak göçmen kökenli bir ailede dünyaya geldi. Dedesi , kuzeybatı Hindistan’daki Pencap’tan , annesi ve babasının sırasıyla Tanzanya ve Kenya’da doğduğu Doğu Afrika’ya göç etti . Aileleri 1960’larda Güney İngiltere‘deki Southampton’a göç ettikten sonra tanışıp evlendiler . Sunak’ın babası Ulusal Sağlık Servisi için pratisyen hekim oldu. Eczacı olan annesi, üç çocuğunun en büyüğü Sunak’ın sonunda defterlerini tutacağı küçük bir eczanenin sahibi ve işletmecisiydi. Daha sonra, siyasi kariyeri boyunca Sunak, aile şirketindeki deneyimleri ve onlardan kazandığı değerler ile Muhafazakar Parti ikonu bir bakkalın kızı olan Margaret Thatcher’ın değerleri arasında paralellikler kuracaktı. Ebeveynlerinin fedakarlıkları ve eğitimini finanse etmek için biriktirdikleri tasarrufların bir sonucu olarak Sunak , en az altı Maliye Bakanı yetiştiren özel özel okul olan Winchester College’a devam edebildi. Sunak, Winchester’da “baş çocuk” olmasının yanı sıra okul gazetesinin editörüydü. Yaz tatillerinde Southampton’daki bir Hint restoranında masa beklerdi. Sunak, Oxford’daki Lincoln College’da felsefe, siyaset ve ekonomi (gelecekteki birçok başbakan tarafından elde edilen derece) okumaya devam etti . Orada öğrencilere finansal piyasalar ve küresel ticaret hakkında bilgi edinme fırsatları sunan Oxford Trading & Investment Society’nin başkanıydı. Sunak, Oxford’dayken aynı zamanda şirketin genel merkezinde staj yaptı.Muhafazakar Parti. 2001 yılında Oxford’dan mezun olduktan sonra Sunak, 2004 yılına kadar yatırım bankacılığı şirketinde çalışan Goldman Sachs’ta analist oldu. Fulbright bursiyeri olarak daha sonra Stanford Üniversitesi’nde MBA yaptı ve burada müstakbel eşiyle tanıştı.Hintli milyarder ve teknoloji devi Infosys’in kurucu ortağı Narayana Murthy’nin kızı Akshata Murthy . 2006 yılında Birleşik Krallık’a dönen Sunak, Sir Chris Hohn tarafından işletilen ve onu iki yıl sonra ortak yapan The Children’s Investment Fund Management’ta (TCI) bir iş buldu. 2009 yılında Sunak, TCİ’den ayrılarak başka bir hedge fonu olan Theleme Partners’a katıldı. O yıl Murthy ile evlendi; iki kızı olacaktı. Sunak’ın iş hayatındaki başarısı ve karısının Infosys’deki yüzde 0,91 hissesi sayesinde, The Sunday Times tarafından 2022’de yaklaşık 730 milyon £ (877 milyon $) olarak tahmin edilecek olan çift, önemli bir servet biriktirmeye başladı . (Bazı kaynaklar Akshata Murthy’nin net değerini tahmin ediyor1 milyar £ [1.2 milyar $] kadar.)

Rishi Sunak, İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson’la arası düşmeden önce, İngiltere’nin ilk Renkli Başbakanı olmasına neden olabilecek hızlı bir yükselişte. Rishi Sunak İngiltere Başbakanı olarak seçilirse, Hindistan ve Doğu Afrika’dan gelen göçmenlerin Hindu soyundan gelen, dünyanın altıncı en büyük ekonomisinin komutasını alacağı için bu tarihi bir dönüm noktası olacaktır. Ancak Rishi Sunak, Muhafazakar milletvekillerinin yaptığı bir dizi oylamanın ardından son ikinci tura kaldıktan sonra, oy pusulaları çıktığında önce parti üyelerini ikna etmelidir ve kendisi Liz Truss’un oldukça gerisindedir. Hindistan asıllı İngiliz siyasetçi Rishi Sunak’ın 7 Temmuz 2022’de Boris Johnson’ın istifasının ardından İngiltere Başbakanı olma kampanyası, İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab ve Ulaştırma Bakanı Grant Shapps’tan onay aldı. kendi liderliği Sunak’ı desteklemek için teklifte bulundu. 41 yaşındaki Rishi Sunak, daha önce 2019’dan 2020’ye kadar Hazine Baş Sekreteri olarak görev yapmış, 2020’den 2022’ye kadar Maliye Bakanı olarak görev yaptı. 2015’ten beri Richmond (Yorks) için Parlamento Üyesi (MP).

Rishi Sunak’ın Siyasi Kariyeri

2014 yılında, daha önce William Hague tarafından düzenlenen Richmond (Yorks) için Muhafazakar aday olarak seçildi. Koltuk 100 yılı aşkın bir süredir Muhafazakar Parti tarafından tutuluyor. O yıl, Politika Değişimi Siyah ve Azınlık Etnik (BME) Araştırma Birimi’ne başkanlık etti ve Birleşik Krallık’taki BME toplulukları hakkında bir rapor yazdı. 

2015 Genel Seçimlerinde Richmond’dan (Yorks) milletvekili seçildi. 2015-2017 yılları arasında Çevre, Gıda ve Köy İşleri Seçici Komitesi üyesi olarak görev yaptı. 

2016’da AB referandumunu destekledi. Ayrıca, Brexit’ten sonra serbest limanların kurulmasını destekleyen Politika Araştırmaları Merkezi için bir rapor yazdı ve ertesi yıl KOBİ’ler için bir perakende tahvil piyasası oluşturulmasını savunan bir rapor yazdı. 

2017 Genel Seçimlerinde aynı sandalyeden yeniden milletvekili seçildi. Ocak 2018’den Temmuz 2019’a kadar Parlamento Müsteşarı olarak görev yaptı. 2019 Muhafazakar Parti liderlik seçiminde Başbakan Boris Johnson’ı destekledi ve hatta Haziran 2019’daki kampanya sırasında Johnson’ı savunmak için bir İngiliz ulusal günlük gazetesinde bir makale yazdı. 

Sunak, 2019 Genel Seçimlerinde yeniden seçildi ve Temmuz 2019’da Başbakan Boris Johnson tarafından Hazine Baş Sekreteri olarak atandı ve Şansölye Sajid Javid’in altında görev yaptı. 25 Temmuz 2019 tarihinde Danışma Meclisi üyesi oldu. 

Şubat 2020’deki kabine değişikliğinden sonra Sunak, Maliye Bakanlığı Şansölyesi’ne terfi etti. 

Sunak, COVID-19 pandemisinin ortasında ilk bütçesini 11 Mart 2020’de sundu. Pandemi finansal bir etki yarattığı için Sunak, 12 milyar sterlini COVID’in ekonomik etkisinin hafifletilmesi için tahsis edilen 30 milyar sterlinlik ek harcamayı açıkladı. -19 salgın. 

17 Mart 2020’de işletmeler için 330 milyar sterlinlik acil durum desteği ve çalışanlar için bir maaş sübvansiyonu planını duyurdu. Üç gün sonra, işte kalma planını açıkladı, ancak tahmini 100.000 kişinin buna uygun olmadığı için ciddi tepkiler aldı. Program 30 Eylül 2021’e kadar uzatıldı. 

Sunak, konaklama endüstrisinde istihdam yaratmak ve desteklemek için 30 milyar sterlinlik Eat Out Help Out Programı’nı açıkladı. Katılımcı kafe, bar ve restoranlarda devlet tarafından sübvanse edilen yiyecek ve alkolsüz içecekler, kişi başı 10 £’a kadar %50 oranında. Teklif, 3 – 31 Ağustos 2020 tarihleri ​​arasında Pazartesi – Çarşamba günleri arasında geçerliydi. Bazıları, yemeklerde 849 milyon sterlinlik sübvansiyon sağladığı için planın başarılı olduğunu düşünürken, diğerleri aynı fikirde değil. Warwick Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, planın COVID-19 enfeksiyonlarında %8 ila %17 arasında bir artışa katkıda bulunduğunu ortaya koydu. 

Mart 2021 bütçesinde Sunak, açığın 2020-2021 mali yılında 355 milyar sterline yükseldiğini ve barış zamanındaki en yüksek rakam olduğunu açıkladı. 2023’te kurumlar vergisini erken 19’dan %25’e çıkardı, vergiden muaf kişisel ödeneğin beş yıllık dondurulması ve daha yüksek oranlı gelir vergisi eşiği. 

Haziran 2021’deki G7 Zirvesi’nde, çok uluslu şirketler ve çevrimiçi teknoloji şirketleri üzerinde küresel bir asgari vergi oluşturmak için bir vergi reformu anlaşması imzalandı. Ekim 2021’de OECD, vergi reform planına katılmak için bir anlaşma imzaladı. 

Ekim 2021’de, sağlık araştırmaları ve inovasyon için 5 milyar sterlin ve beceri eğitimi için 3 milyar sterlin içeren üçüncü bütçesini açıkladı. 

Kendi Kaleminde Rishi Sunak

“Ailemin yerel topluluğumuza özveriyle hizmet etmesini izleyerek büyüdüm. Babam bir NHS aile doktoruydu ve annem kendi yerel kimyager dükkanını işletiyordu. Milletvekilleri olarak insanlara aynı olumlu farkı yaratmak istedim ve ilk olarak 2015’te bu harika seçim bölgesini temsil etmek için seçildim ve 2017 ve 2019’da yeniden seçildim. Northallerton’ın hemen dışında Kirby Sigston’da yaşıyorum. Başarılı bir iş kariyerine sahip olduğum için şanslıyım. Silikon Vadisi’nden Bangalore’a kadar şirketlerle çalışan büyük bir yatırım şirketinin kurucu ortağıydım. Sonra bu deneyimi küçük ve girişimci İngiliz şirketlerinin başarılı bir şekilde büyümesine yardımcı olmak için kullandım. Annemin küçük kimyager dükkanında çalışmaktan büyük işletmeler kurma deneyimime kadar, politikacıların gelecekteki refahımızı sağlamak için serbest girişimi ve yeniliği nasıl desteklemesi gerektiğini ilk elden gördüm. Ailem iyi okullara gidebilmem için çok şey feda etti. Winchester College, Oxford Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nde okuduğum için şanslıydım. Bu deneyim hayatımı değiştirdi ve sonuç olarak herkesin harika bir eğitime erişmesini sağlama konusunda tutkuluyum. Bir okul valisi, büyük bir gençlik kulübünün yönetim kurulu üyesi oldum ve zamanımı her zaman fırsatları yayan eğitim programlarına gönüllü oldum. Uluslararası olarak yaşamak, okumak ve çalışmak için şanslıydım. Eve dönmeden önce birkaç yıl yaşadığımız Kaliforniya’da karım Akshata ile tanıştım. Bizi meşgul eden ve eğlendiren iki kızımız, Krishna ve Anoushka var. Ocak 2018’de Yerel Yönetim Bakanı olarak Hükümet hizmetine girerek Temmuz 2019’da Hazine Baş Sekreteri olarak atandım. Şubat 2020’de Maliye Bakanlığı Şansölyesi olarak atanma onuruna eriştim. Temmuz 2022’ye kadar. Boş zamanlarımda formda kalmaktan, kriketten, futboldan ve filmlerden hoşlanıyorum.”

5/5 - (3 votes)
Haber Oku
Tidings Globe