Harvard Profesörü Charles Lieber Çin ile İlişkilerini Gizlemekten Suçlu Bulundu!
Harvard Profesörü Charles Lieber Çin ile İlişkilerini Gizlemekten Suçlu Bulundu! (Photo credit should read MENAHEM KAHANA/AFP/GettyImages)
/

Harvard Profesörü Charles Lieber Çin ile İlişkilerini Gizlemekten Suçlu Bulundu!

2 mins read

Çin tarafından yürütülen bir işe alım programıyla bağlarını gizlemekle suçlanan bir Harvard Üniversitesi profesörü Salı günü tüm suçlamalardan suçlu bulundu.

Harvard’ın kimya ve kimya biyolojisi bölümünün eski başkanı 62 yaşındaki Charles Lieber, iki kez yanlış vergi beyannamesi vermek, iki kez yanlış beyanda bulunmak ve iki kez yabancı bir banka hesabı için rapor vermemek için suçsuz olduğunu iddia etmişti.

Jüri, Boston federal mahkemesinde beş günlük tanıklığın ardından kararı açıklamadan önce yaklaşık iki saat 45 dakika tartıştı.

Lieber’in savunma avukatı Marc Mukasey, savcıların suçlamalara ilişkin kanıtlarının bulunmadığını savundu. Müfettişlerin, tutuklanmadan önce Lieber ile yaptıkları görüşmelerin herhangi bir kaydını tutmadıklarını iddia etti.

Savcıların, Lieber’in “bilerek, kasten veya kasten hareket ettiğini veya herhangi bir önemli yanlış beyanda bulunduğunu” kanıtlayamayacaklarını savundu. Mukasey ayrıca, Lieber’in Çin’e herhangi bir teknoloji veya tescilli bilgiyi yasa dışı olarak aktarmakla suçlanmadığını da vurguladı.

Savcılar, Ocak ayında tutuklanan Lieber’in, kariyerini ve itibarını korumak için Çin’in yabancı teknoloji ve fikri mülkiyet bilgisine sahip insanları Çin’e almak için tasarlanmış bir program olan Bin Yetenek Planına dahil olduğunu bilerek sakladığını savundu.

Savcılar, Lieber’in kendisine milyonlarca dolarlık araştırma fonu sağlayan Ulusal Sağlık Enstitüleri de dahil olmak üzere ABD makamlarının soruşturmaları sırasında katılımını reddettiğini söyledi.

Lieber ayrıca, savcılara göre, Wuhan Teknoloji Üniversitesi’nden ayda 50.000 dolar, 158.000 dolara kadar yaşam gideri ve 1.5 milyon dolardan fazla hibe de dahil olmak üzere Çin programından elde ettiği geliri gizledi.

Buna karşılık, Lieber’in Çin üniversitesi adına makaleler yayınlamayı, uluslararası konferanslar düzenlemeyi ve patent başvurusunda bulunmayı kabul ettiğini söylüyorlar.

Dava, ABD Adalet Bakanlığı’nın sözde “Çin Girişimi”nden gelen en yüksek profiller arasında yer alıyor.

Çin’den gelen ekonomik casusluğu engellemek için 2018’de başlatılan çaba, akademik araştırmalara zarar verdiği ve Çinli araştırmacıların ırksal profilini çıkarmak anlamına geldiği yönünde eleştirilere maruz kaldı.

Stanford, Yale, Berkeley, Princeton, Temple ve diğer önde gelen kolejlerdeki yüzlerce öğretim üyesi, ABD Başsavcısı Merrick Garland’a girişimi sona erdirmesi çağrısında bulunan mektupları imzaladı.

Akademisyenler, çabanın ülkenin araştırma ve teknolojideki rekabet gücünü tehlikeye attığını ve yabancı akademisyenlerin işe alınmasında caydırıcı bir etkisi olduğunu söylüyorlar. Mektuplar ayrıca, soruşturmaların orantısız bir şekilde Çin kökenli araştırmacıları hedef aldığından şikayet ediyor.

Lieber, Ocak 2020’de tutuklandığından beri Harvard’dan ücretli idari izne ayrıldı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe