İsrail'in Demir Kubbe sistemi nedir? Demir Kubbe teknolojisi nasıl çalışıyor?
İsrail'in Demir Kubbe sistemi nedir? Demir Kubbe teknolojisi nasıl çalışıyor?
///

İsrail’in Demir Kubbe sistemi nedir? Demir Kubbe teknolojisi nasıl çalışıyor?

1 min read

Demir Kubbe, İsrail‘e yönelik saldırılarda büyük bir güvenlik önlemi olarak kullanılan bir hava savunma sistemi. Bu etkili sistem, Hamas-İsrail çatışmasının başlangıcından bu yana, İsrail topraklarına atılan 3 bin roketin yaklaşık yüzde 90’ını etkisiz hale getirmiş durumda.

Demir Kubbe’nin temel çalışma prensibi, hassas bir radarın 4 ila 70 kilometre uzaklıktan gelen roketleri tespit etmesine ve ardından bu roketlerin yörüngesini ve potansiyel çarpma noktalarını tahmin etmesine dayanıyor. Özellikle nüfus merkezlerine yönelik tehdit oluşturan roketlere karşı hızlı bir yanıt sağlamak amacıyla tasarlanmış olan bu sistem, boş araziye düşeceği hesaplanan roketleri engellemez ve böylece kaynakların israf edilmesini önler.

Her bir Demir Kubbe füzesinin maliyeti yaklaşık 40 ila 50 bin dolar arasında değişmektedir. Bu sistem, her türlü hava koşulunda etkin bir şekilde çalışacak biçimde tasarlanmıştır ve İsrail’in farklı bölgelerini koruma altına almak için kullanılmaktadır.

Her bir Demir Kubbe bataryası, 155 kilometrekarelik bir alanı koruma kapasitesine sahiptir. Bu, İsrail topraklarının çeşitli bölgelerini kapsayarak geniş bir güvenlik ağı oluşturur.

Demir Kubbe, Hamas-İsrail savaşının başlangıcından itibaren binlerce füzeyi etkisiz hale getirerek dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak tanınmaktadır.

5/5 - (10 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe