ABD Ulusal Arşivleri nedir?
ABD Ulusal Arşivleri nedir?

ABD Ulusal Arşivleri nedir?

4 mins read

John Carlin, 1995 yılının Haziran ayında ABD Ulusal Arşivleri’nin başındaki görevine başladığında, hükümet e-postalarının korunmadığını öğrendiğinde şok oldu.

On yıl arşivci olarak görev yapan Carlin, “O zamanlar e-postayı bir kayıt olarak görmediler ve ‘Arkadaşlar, ben arşivci olmayabilirim ama bunlar kayıt’ dedim” diyor. “Eylül ayına kadar bunu değiştirme sürecinden geçebildim. Arşivlere elektronik ortamda giderek daha fazla kayıt geliyor.”

Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi (NARA), Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin resmi kayıt tutucusudur. Elindeki kayıtlar arasında, eski başkan Donald Trump’ın 6 Ocak’ta ABD Başkentine yapılan saldırıyı soruşturan kongre komitesinin elinden uzak tutmaya çalıştığı başkanlık belgeleri ve materyalleri var .

Başkanlık kütüphaneleri Ulusal Arşivlerin bir parçasıdır ve Beyaz Saray kayıtları sonsuza kadar tutulur.

Carlin, “Sahip olunan ve korunan kayıtlar olmadan otantik tarih mümkün değildir, bu nedenle özgünlükleri yüzde 100 yedeklenir” diyor. “Hesap verebilirlik uzun bir süre devam ediyor ve Başkan da dahil olmak üzere Beyaz Saray için çalışan kişiler, kendisi sorumlu tutulabilir ve sorumlu tutulmalıdır. Ve bu kayıtlar olmadan bu yapılamaz.”

Genel olarak, ABD hükümeti tarafından işini yürütürken oluşturulan tüm materyallerin yalnızca %1-3’ü, yasal veya tarihsel nedenlerle her zaman korunacak kadar önemli kabul edilir.

“Ulusal Arşivler 15 milyar sayfadan fazla metin kaydı, 18 milyondan fazla harita, çizelge ve mimari çizim, 43 milyondan fazla görüntü, 365.000’den fazla film makarası ve 110.000’den fazla video kaseti ve milyarlarca elektronik kayıttan başka bir şey söylemez, ”diyor ajansın genel müdür yardımcısı vekili Meghan Ryan Guthorn. “Açıklığa, halkın katılımını geliştirmeye ve yüksek değerli hükümet kayıtlarına halkın erişimi yoluyla ulusumuzun demokrasisini güçlendirmeye odaklandık. Teşkilatı ulusun dosya dolabı gibi düşünmek hoşuma gidiyor.”

NARA, Washington’daki ikonik Ulusal Arşivler binası da dahil olmak üzere ülke genelinde 44 noktada varlıklarını elinde tutuyor. Eski arşivci Carlin için, en akılda kalıcı materyallerden bazıları, Başkan John F. Kennedy’nin 1963’te öldürülmesiyle ilgili olanları içeriyor.

“Yani, kelimenin tam anlamıyla, o gün Dallas’taki suikastta JFK’nin öldüğü odayı paramparça ettiler. Her şey tutuldu,” diyor Carlin. “Odadaki her şey tutuldu.”Başkan Franklin D. Roosevelt, 1934’te Ulusal Arşivleri kurdu, ancak ajansın geçmişi ulusun kuruluşundan öncesine uzanan öğelere sahip. Bağımsızlık Bildirgesi ve ABD Anayasası gibi iyi bilinen belgeler Ulusal Arşivlerdedir, ancak göçmenlerin ABD vatandaşlığını doğrulayabilen vatandaşlığa kabul kayıtları ve sıradan vatandaşların askeri kayıtları da öyle.

“Askeri personel kayıtlarını atmıyoruz. Ve çok pratik nedenlerle bir tarih belirlemiyoruz” diyor Carlin. “Askerden ayrılan herkes, gazilik ödeneğine hak kazanabilmek için onurlu bir şekilde ayrıldığını kanıtlamak zorundadır ve bu bir rekor gerektirir. Ve bu kayıt, St. Louis’deki arşivlerimizde saklanmaktadır. Ve korunması ve erişilebilir hale getirilmesi gerekiyor. ”
Halkın bu kayıtların çoğuna erişimi vardır. Bununla birlikte, bazı arşiv materyalleri, ulusal güvenlik endişeleri, bağışçı istekleri, mahkeme emirleri ve diğer yasal veya düzenleyici hükümler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle halktan saklanmaktadır. Ulusal Arşivler halkın katılımını teşvik eder.

Ryan Guthorn, “Kayıtları korumak ve daha da önemlisi, daha da önemlisi, onlara halkın erişimini sağlamak, bir ulusun tarihini aydınlatmaya yardımcı olabilir” diyor. “Kayıtların korunması, bir ülkenin hükümetinin ve vatandaşlarının zaman içindeki faaliyetlerini belgeler. Bir ülkenin nasıl geliştiğini ve vatandaşların haklarının hükümet tarafından nasıl korunup yönetildiğini izlemenin gerçekten önemli bir yolu.”

Başkanlık tarihçisi Shannon Bow O’Brien, orijinal belgelere erişimin kritik olduğunu çünkü insanların anıları farklı olsa da gerçek kayıtların gerçek hikayeyi anlattığını söylüyor.

Austin College of Liberal Arts’taki Texas Üniversitesi’nde hükümet departmanında profesör olan O’Brien, “Bunlar bize ne yaptıklarını, ne zaman yaptıklarını, nasıl yaptıklarını, ne söylediklerini söylüyor” diyor. “Belgelere ya da arşivlerdeki kağıt izlerine bakarsanız, karar verme süreçlerini görebilir, işlerin neden bu şekilde geliştiğini görebilirsiniz.”

Halk, bir çevrimiçi katalog aracılığıyla Ulusal Arşiv varlıklarını keşfedebilir ve soruları çevrimiçi olarak yanıtlamak için uzman arşivciler hazırdır.

Bugün Carlin, ajansın işini düzgün bir şekilde yapmak için yeterli fondan yoksun kalmaya devam etmesinden endişe ediyor.

Carlin, “Ajansla, özellikle elektronik kayıtlarla çalışmak için önceden yeterli personeliniz yoksa, Ulusal Arşivlere gitmesi gereken yol boyunca hatalar ve kayıp kayıtlar olacak” diyor.

Arşivci olarak on yıllık görev süresi boyunca, Carlin Washington’daki Ulusal Arşiv binasını yenilemek için federal ve özel fonları takip etti ve genel ziyaretçi deneyimini zenginleştirme çabasının bir parçası olarak halka açık sergiler ekledi.

Carlin, Özgürlük Bildirgesi – Bağımsızlık Bildirgesi , Anayasa ve Haklar Bildirgesi’ne atıfta bulunarak, “Bütün sistemimizin temelleri tam burada” diyor . Vatandaşların oraya gidip birkaç saat geçirmek için bu fırsattan yararlanmaları ve bu ülkeyi neyin harika yaptığı ve bu ülkenin harika kalması için nelerin desteklenmesi gerektiği hakkında gerçekten çok şey öğrenmeleri inanılmaz derecede önemli ve değerli.”

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe