ABD, Demokrasi Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak
ABD, Demokrasi Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak
/

ABD, Demokrasi Zirvesine Ev Sahipliği Yapacak

3 mins read

ABD Başkanı Joe Biden, Perşembe günü dünya liderlerini, sivil toplumu ve özel sektörü “demokratik yenilenme için olumlu bir gündem belirlemek ve bugün demokrasilerin karşı karşıya olduğu en büyük tehditleri kolektif eylem yoluyla ele almak” üzere bir araya getirecek sanal bir Demokrasi Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. “

Cuma günü devam edecek olan zirve, Biden’ın otokratik hükümetlerin yükselişte olduğu bir zamanda dünya çapında demokrasiyi güçlendirme taahhüdünün bir parçası. Yaklaşık bir yıl içinde yüz yüze bir zirve planlanıyor, ancak üst düzey bir yönetim yetkilisi VOA’ya zirvenin Biden yönetiminin ötesinde devam etmesinin beklenmediğini söyledi.

İşte olay hakkında bildiklerimiz.

Zirvenin hedefleri demokrasiyi güçlendirmek, otoriter rejime karşı savunmak, yolsuzluğu ele almak ve insan haklarını desteklemek.

Biden yönetimine göre, liderler bu hedefler doğrultusunda “anlamlı iç reformlara yönelik belirli eylemler ve taahhütler” ilan etmeye teşvik edilecek.

Kaç katılımcının taahhütlerinin eyleme dönüşeceği belli değil. Taahhütleri yasal olarak bağlayıcı olmayacak olsa da, hükümetler onları sözde hizmetin ötesinde bir şeye dönüştürmek için seçmenlerinin desteğine ve kaynaklarına ihtiyaç duyacaklar.

Wellesley College’da Mildred Lane Kemper siyaset bilimi profesörü Stacie Goddard, “Gündeme bakarsanız, gerçekten soyut” dedi. Goddard, VOA’ya, seçim güvenliği konusunda çalışma grupları gibi daha pratik bir yaklaşım görmek istediğini söyledi.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’nın kıdemli üyelerinden Steven Feldstein, toplantının “[eski ABD Başkanı Donald] Trump yönetiminden oldukça önemli bir kopuş olduğunu gösteriyor, bu yüzden bu önemli. Ve Biden yönetiminin açıkladığı müteakip ‘eylem yılı’nın gerçekten kavramın kanıtı olacağını düşünüyorum.”

National Endowment for Democracy’de araştırma ve analizden sorumlu başkan yardımcısı Christopher Walker da benzer bir sese sahipti.

Kolektif aklın bu önemli demokrasi konularına seferber edilmesi ve bilinçlendirilmesi ve odaklanması, yönetim tarafından atılan çok faydalı bir adım olmuştur” dedi.

Walker, zirvenin amacının bir kısmının, ulusötesi yolsuzluk gibi konular da dahil olmak üzere hükümetler ve sivil toplum arasında işbirliğini uygulamak olduğunu söyledi.

Erken bir sonuç, daha küçük bir ülke grubu tarafından daha hedefli eylemler olabilir. Geçen hafta gazetecilere verilen brifingde, üst düzey yönetim yetkilileri, baskıcı hükümetler ve diğerleri tarafından insan haklarını ihlal etmek için kullanılabilecek teknoloji ihracatını engellemek için birlikte çalışmayı taahhüt eden ülkelerin bir listesini açıklamaya hazır olduklarını söylediler.

Yönetim, sözde “eylem yılı”nda müteakip istişareler olacağını söyledi. Biden, “kaydedilen ilerlemeyi değerlendirmek ve ortak bir yol oluşturmak” için yaklaşık bir yıl içinde yüz yüze bir zirveye ev sahipliği yapacak.

Kim geliyor?

Liberal demokrasiler, daha zayıf demokrasiler ve hatta otoriter özelliklere sahip birkaç devlet dahil olmak üzere 100’den fazla ülke davet edildi.

Demokrasi Zirvesi

Freedom House’un Demokrasi Endeksi’ne göre , davet edilen 77 ülke “özgür” veya tamamen demokratik olarak sıralanıyor; 31, “kısmen ücretsiz”; ve üç, “özgür değil.”

Feldstein VOA’ya verdiği demeçte, “Biden yönetiminin zirveyi nasıl organize etmeyi seçtiği konusunda çok büyük bir çadır var.” Freedom House tarafından “özgür değil” olarak sınıflandırılan üç davetliye işaret etti: Irak, Angola ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

Konuk listesi soruları gündeme getirdi – örneğin, neden bazı ülkeler davet edildi ve diğerleri davet edilmedi. Freedom House’un endeksinde 53 puan alan Bosna-Hersek davet edilmedi, ancak 54 puanla Kosova diğer dokuz Balkan ülkesiyle birlikte davet edildi. 37 puan alan Pakistan listeye girerken, 56 puan alan Sri Lanka girmedi.

Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, VOA’ya, davetiyenin ABD’nin onay damgası anlamına gelmediğini söyledi.

“Her demokrasi devam eden bir çalışmadır. Ve bu, davet edilmeyen insanlara bir onay damgasının veya olumsuz bir damganın tersini verdiğimiz anlamına gelmez. Bu sadece – çeşitli insanları dahil etmek ve davet etmek içindir. Psaki, demokrasiyi korumak için küresel çabalarımıza hitap edebilecek bir dizi ses, ülkeler” dedi.

Feldstein, konuk listelerinin belirlenmesinde bölgesel dinamikler ve zirvenin bir ülkenin demokrasiye doğru hareketini teşvik etmek için kullanılması da dahil olmak üzere ABD’nin stratejik çıkarları gibi çeşitli faktörlerin rol oynadığını söyledi.

Yönetim de çok küçük devletleri davet ediyor. 1 milyondan az nüfusa sahip yaklaşık 30 ülke katılacak.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe