William Wordsworth kimdir? William Wordsworth hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wordsworth, İngiltere’nin Romantik şairlerinin en etkili olanlarından biriydi.

William Wordsworth 7 Nisan 1770’te Cumbria’daki Cockermouth’da doğdu. Babası bir avukattı. Her iki Wordsworth’un ailesi 15 yaşından önce öldü ve o ve dört kardeşi farklı akrabalarının bakımında kaldı. Genç bir adam olarak Wordsworth, şiirlerinin çoğuna yansıyan bir tema, doğa sevgisi geliştirdi.

Cambridge Üniversitesi’nde okurken Wordsworth, İsviçre ve Fransa’da yürüyüş turuna bir yaz tatili geçirdi. Fransız Devrimi’nin ideallerine meraklı oldu. Okuldayken şiir yazmaya başladı, ancak 1793’e kadar hiçbiri yayınlanmadı.

1795’te Wordsworth yakın bir akrabadan bir miras aldı ve o ve kız kardeşi Dorothy, Dorset’te yaşamaya gitti. İki yıl sonra, bu kez Somerset’e taşındılar ve Wordsworth’ün çalışmalarının hayranı olan şair Samuel Taylor Coleridge yakınında yaşamak için. 1798’de yayınlanan ‘Lirik Balladlar’ üzerinde işbirliği yaptılar. Çoğunlukla Wordsworth tarafından ama Coleridge’nin ‘Eski Denizcinin Kırağı’na katkıda bulunduğu bu şiir koleksiyonu genellikle İngiliz şiirindeki Romantik hareketin başlangıcını işaretlemek için alınır. Şiirler çoğu eleştirmen tarafından düşmanca karşılandı.

1799’da Coleridge ile Almanya’yı ziyaret ettikten sonra, Wordsworth ve Dorothy Göller Bölgesi’ndeki Grasmere’deki Dove Cottage’a yerleşti. Coleridge ailesi ile yakınlarda yaşıyordu. Wordsworth’un en ünlü şiiri ‘Bir Bulut Olarak Yalnız Gezdim’ 1804’te Dove Cottage’da yazıldı.

1802’de Wordsworth bir çocukluk arkadaşı Mary Hutchinson ile evlendi. Sonraki birkaç yıl, Wordsworth için kişisel olarak zordu. İki çocuğu öldü, kardeşi denizde boğuldu ve Dorothy zihinsel bir çöküş yaşadı. Siyasi görüşleri yüzyılın başlarında bir dönüşüm geçirdi ve giderek muhafazakar hale geldi ve Fransa’da Napolyon Bonapart’ın iktidara gelmesiyle sonuçlanan olaylardan hayal kırıklığına uğradı.

1813’te Wordsworth, Grasmere’den yakınlardaki Ambelside’a taşındı. Şiir yazmaya devam etti, ama asla ilk eserleri kadar büyük değildi. 1835’ten sonra biraz daha yazdı. 1842’de kendisine devlet emekli maaşı verildi ve ertesi yıl şair ödüllü oldu. Wordsworth 23 Nisan 1850’de öldü ve Grasmere kilise bahçesine gömüldü. 1798’den beri üzerinde çalıştığı büyük otobiyografik şiiri ‘Prelude’, ölümünden sonra yayınlandı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe