Christopher Wren kimdir? Christopher Wren hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wren bir İngiliz bilim adamı ve matematikçiydi ve İngiltere’nin en seçkin mimarlarından biriydi, en çok St Paul Katedrali de dahil olmak üzere birçok Londra kilisesinin tasarımı için biliniyordu.

Christopher Wren, 20 Ekim 1632’de babasının rektör olduğu Wiltshire, Doğu Knoyle’de doğdu. Babası daha sonra Windsor’a taşındı ve Wren Westminster School’da ve ardından Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü. Matematik için erken bir yetenek gösterdi ve karanlıkta yazmak için bir alet ve pnömatik bir makine de dahil olmak üzere şeyleri icat etmekten zevk aldı. 1657’de Wren, Londra’daki Gresham Koleji’nde astronomi profesörü ve dört yıl sonra Oxford’da astronomi profesörü olarak atandı. 1662’de, çoğu arkadaşı olan diğer matematikçiler, bilim adamları ve bilim adamları ile birlikte Kraliyet Cemiyeti’nin kurucu üyelerinden biriydi.

Wren’in mimariye olan ilgisi fizik ve mühendislik üzerine yaptığı çalışmalardan gelişti. 1664 ve 1665 yıllarında Wren, Oxford’daki Sheldonian Tiyatrosu’nu ve Pembroke College, Cambridge için bir şapel tasarlaması için görevlendirildi ve o zamandan beri ana odak noktası mimariydi. 1665’te Wren, Fransız ve İtalyan barok tarzlarından güçlü bir şekilde etkilendiği Paris’i ziyaret etti.

1666’da Londra’nın Büyük Ateşi, ortaçağ kentinin çoğunu yok etti ve Wren için büyük bir fırsat sağladı. Tüm alanı yeniden inşa etmek için iddialı planlar üretti, ancak kısmen mülk sahipleri yıkılan binalarının sitelerini tutmakta ısrar ettikleri için reddedildi. Wren, 51 yeni şehir kilisesi ve yeni St Paul Katedrali tasarladı. 1669’da, ülkedeki tüm hükümet binasını etkin bir şekilde kontrol etmesini sağlayan kraliyet eserlerinin araştırmacısı olarak atandı. 1673’te şövalyeydi.

1675 yılında, Wren Greenwich’teki Kraliyet Gözlemevi’ni tasarlamakla görevlendirildi. 1682’de, emekli askerler için Chelsea’de bir hastane ve 1696’da Greenwich’teki denizciler için bir hastane tasarlamak için başka bir kraliyet komisyonu aldı. Diğer binalar arasında Cambridge’deki Trinity College Kütüphanesi (1677-1692) ve Hampton Court Sarayı’nın (1689-1694) cephesi bulunmaktadır. Wren genellikle usta sıva John Groves ve ahşap oymacısı Grinling Gibbons da dahil olmak üzere aynı ustalarla çalıştı.

Wren, 25 Şubat 1723’te öldü. St Paul Katedrali’ndeki mezar taşı, ‘Anıtı ararsanız, sizi arayın’ anlamına gelen Latince yazıt içerir.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe