Thomas Wolsey kimdir? Thomas Wolsey hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wolsey, kardinal ve devlet adamı, VIII. Henry’nin efendisi şansölyesi ve İngiliz siyasi yaşamında baskın bir rol oynayan son kilise adamlarından biriydi.

Thomas Wolsey 1475 yılında Suffolk, Ipswich’te doğdu. Kasap olduğu düşünülen babası iyi bir eğitim verdi ve Oxford Magdalen Koleji’ne devam etti. Wosley 1498 yılında görevlendirildi. Canterbury başpiskoposuna papaz oldu ve daha sonra onu diplomatik görevlerde istihdam eden VII. Henry’ye papaz oldu.

Wolsey, hem Crown hem de kilise için etkili bir yönetici olarak adını duyurdu. VIII. Henry 1509’da kral olduğunda, Wolsey’nin hızlı yükselişi başladı. 1514’te York başpiskoposu kurdu ve bir yıl sonra Papa onu kardinal yaptı. Kısa süre sonra kral ona efendinin şansölyesini atadı.

1515’ten 1529’a kadar, Wolsey’in kuralı tartışılmazdı. VIII. Henry, İngiltere’nin dış politikasının neredeyse tamamen kontrolü dahil olmak üzere giderek daha fazla devlet işini devretti. Wolsey’in en iyi saati, Henry’nin Fransa Kralı Francis I ile tanışması için tasarladığı bir zirve toplantısının Tudor eşdeğeri Altın Bezi Tarlası’nı düzenlemekti.

Wolsey, büyük servetini binaya olan tutkusunu şımartmak için kullandı – Londra’daki evi, Whitehall’daki York Place ve Londra’nın 20 mil güneyindeki Hampton Court’ta. Ayrıca Oxford’da Cardinal Koleji’ni (daha sonra King’s College ve şimdi Christ Church) kurdu, ancak kibir ve büyük yaşam tarzı onu giderek daha popüler hale getirdi.

Henry umutsuzca bir oğul istiyordu ve bir kızı olduğu Aragon’lu Catherine ile evliliğinin yasal olmadığını savunuyordu. Wolsey’den, Henry’nin evliliğinin papal bir iptalini almak için Roma’daki etkisini kullanmasını istedi, böylece yeniden evlenebilsin.

Wolsey bunu başaramadı, çünkü Catherine’in yeğeni Kutsal Roma İmparatoru Charles V, o zamanlar papaya hâkim oldu. Wolsey, özellikle VIII. Henry’nin gelecekteki yeni gelini Anne Boleyn’in çevresindekilerden hoşlanmıyordu. Wolsey’in Henry için bir iptal düzenlememesi başarısızlığını hemen düşüşünü izledi.

Wolsey, Kasım 1530’da York yakınlarında tutuklandı ve ihanetle suçlandı. Aynı yılın 29 Kasımında Leicester’da yargılanmak üzere güneyindeki yolculuğunda öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe