William Wallace kimdir? William Wallace hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wallace, İskoçya I. Edward’a karşı isyanı yönetti ve Stirling Köprüsü’ndeki İngiliz ordusunda ünlü bir yenilgi yaptı. Vatansever ve ulusal bir kahraman olarak hatırlanır.

William Wallace, 1270’lerde Renfrewshire’daki Elderslie’de nazik bir ailede doğdu. İlk yılları hakkında çok az şey biliniyor ve hayatının güvenilir kaynakları olmayan önemli dönemleri var.

1296’da İngiltere’den I. Edward, İskoçya’daki bir halef krizinden yararlanmış ve kendisini bir İngiliz idaresine hükümdar olarak empoze etmiştir. Aylar içinde İskoç huzursuzluğu yaygındı.

Mayıs 1297’de Wallace, Lanark kasabasına saldırdı ve İngiliz şerifini öldürdü ve huzursuzluk hızla tam bir isyan haline geldi. Erkekler Wallace’a katılmak için akın etti ve İngilizceyi Fife ve Perthshire’dan çıkarmaya başladı. Eylül 1297’de Wallace, Stirling Köprüsü Savaşı’nda çok daha büyük bir İngiliz gücünü yendi. Bu ve bunu izleyen askeri başarılar, İngilizlerin İskoçya üzerindeki tutumunu ciddi şekilde zayıflattı. Wallace daha sonra İngiltere’ye baskınlar düzenledi. 1297’nin sonlarında veya 1298’in başında şövalye edildi ve İskoçya’nın tahtından indirilen John Balliol adına ‘krallığın koruyucusu’ olarak atandı.

Stirling’deki yenilginin şoku, İngilizleri, kuzeye bir ordu ile yürüyen Edward’ın etrafında topladı. Wallace’ın stratejisi, yüzleşmekten kaçınmak ve yavaş yavaş geri çekilmekti. Kırsal alanı yıkarken Edward’ı İskoçya’ya daha derin ve daha derin yürümeye zorladı. Temmuz 1298’de İskoç ve İngiliz orduları Falkirk yakınlarında bir araya geldi ve İskoçlar yenildi. Wallace kaçtı ve hareketleri hakkında çok az şey biliniyor, ancak bir aşamada vesayetten istifa etti ve yerine Robert Bruce ve John Comyn geçti.

Wallace daha sonra İskoç davasına destek aramak için yurtdışına, özellikle Fransa’ya gitti. 1303 yılında İskoçya’ya döndü. Robert Bruce’un yokluğunda Edward I ile ateşkes kabul etti ve 1304’te John Comyn de İngilizlerle anlaştı. Wallace bu şartların dışında bırakıldı ve İngiliz kralı onu öldüren ya da esir alan herkese büyük miktarda para teklif etti. Wallace, Ağustos 1305’te Glasgow’da veya yakınında ele geçirildi ve Londra’ya taşındı. Suçlandı ve İngiliz kralına asla sadakat yemediğini söyleyerek reddettiği ihanetle yargılandı. İnfazı, asıldığı, çekildiği ve dörde çekildiği 23 Ağustos’ta yapıldı. Başı Londra Köprüsü’ne yerleştirildi ve bacakları Newcastle, Berwick, Stirling ve Perth’de sergilendi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe