Barnes Wallis kimdir? Barnes Wallis hayatı ve biyografisi!

1 min read

Wallis, en ünlü tasarımı 1943’teki Dambusters Raid için geliştirilen ‘zıplayan bomba’ olan bir İngiliz havacılık mühendisiydi.

Barnes Neville Wallis, 26 Eylül 1887’de Derbyshire, Ripley’de bir doktorun oğlu olarak doğdu. Wallis ilk önce bir deniz mühendisliği firmasında çalıştı ve 1913’te Vickers’a taşındı ve burada R100 de dahil olmak üzere hava gemileri tasarladı. 1930’da Wallis uçaklarda çalışmaya geçti. Başarıları, Wellesley ve Wellington bombardıman uçaklarının geliştirilmesinde kullanılan mühendislikte jeodezik tasarımın ilk kullanımını içeriyordu. İkinci Dünya Savaşı 1939’da başladığında, Wallis Vickers’ın havacılık bölümünde baş tasarımcı yardımcısıydı.

Şubat 1943’te Wallis, Almanya’daki barajlara hava saldırısı fikrini açıkladı. Su üzerinde sıçrayan, barajın duvarını kıran ve tabanında patlayan davul şeklinde, dönen bir bomba geliştirmişti. Bomba ‘Bakım’ olarak adlandırıldı. Hava personelinin şefi, konseptten etkilenerek Wallis’e, Ruhr’un önemli Alman sanayi bölgesindeki Möhne, Eder ve Sorpe barajlarına saldırı için bomba hazırlamalarını emretti.

Operasyon Chastise, ‘Dambusters Raid’, 16 – 17 Mayıs 1943 gecesi Guy Gibson liderliğindeki özel olarak oluşturulan 617 Kraliyet Hava Kuvvetleri Filosu tarafından gerçekleştirildi. Barajlardan ikisi – Mohne ve Eder – endüstriyel üretim önemli ölçüde etkilenmese de, çevrede ciddi su baskınlarına yol açtı ve katılan 19 bombacının 8’i kayboldu. En önemli sonuç Müttefiklerin moralleri üzerindeki son derece olumlu etkiydi.

Alan bombardımanına konsantre olma kararı alındığında, Wallis ağır bombalar bırakabilecek uçakların tasarımına bakmaya başladı. Uyarlanmış Avro Lancaster, Wallis tarafından geliştirilen ve 1944’te tasarlanan ‘Tallboy’ (Alman zırhlısı ‘Tirpitz’ batırmak için kullanılır) ve ertesi yıl ‘Grand Slam’ tarafından geliştirilen iki bomba bırakabildi. Her ikisi de kuvvetle güçlendirilmiş Alman hedeflerine karşı kullanıldı.

Savaştan sonra Wallis, 1971 yılına kadar British Aircraft Corporation’da havacılık araştırma ve geliştirmesine öncülük etti. 1954’te Kraliyet Cemiyeti üyesi oldu ve 1968’de şövalye oldu. 20 Ekim 1979’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe