VI. Henry kimdir? VI. Henry hayatı ve biyografisi!

1 min read

1422’den 1461’e ve 1470’den 1471’e kadar Kral ve İngiltere’nin son Lancastrian hükümdarı olan Henry’nin saltanatı, Gül Savaşları’nın hakimiyetindeydi.

Henry, 6 Aralık 1421’de Windsor Kalesi’nde doğdu. 1429’da babası Henry V’yi başardığında sadece dokuz aylıktı. 1429’da İngiltere’nin kralı oldu ve babasının Fransızlara karşı başarıları sonucu 1431’de Fransa Kralı oldu. Bir regency konseyi Henry düşünülene kadar İngiltere’yi yönetti. 1445’te hüküm sürecek kadar büyük. 1445’te Anjou’lu Margaret ile evlendi.

Henry, hükümete olan ilgisi düzensiz, yanlış danışmanları seçen ve mahkemede gelişmeye başlayan güç mücadelelerini önleyemeyen dindar bir adamdı. Bu arada, ikili monarşinin sürdürülmesi çok zor oldu; Dauphin ve Joan of Arc’ın başarıları İngiltere’nin Fransız malları üzerindeki tutuşunu zayıflatmaya başladı ve Normandiya 1450’de kayboldu. Bu sadece Henry’nin prestijinin ve otoritesinin erozyonuna katkıda bulundu.

1453’te kralın zihinsel bir çöküşü vardı ve York Dükü Richard koruyucu oldu. Kral 1455’te toparlandı, ancak Yorkist ve Lancastrian fraksiyonları arasında iç savaş patlak verdi. Bunu izleyen mücadele Güller Savaşı olarak biliniyordu. York Dükü Yorkist tarafında ana figür iken, Henry’nin kraliçesi Margaret Lancastrian davasının sorumluluğunu üstlendi. 1460 yılında York Wakefield Muharebesi’nde öldürüldü, ancak oğlu 1461’de Towton’daki Lancastrians’ı yenerek ve Edward IV’ü taçlandırarak savaşı başlattı. Henry sürgüne kaçtı, ancak geri döndü ve 1465 yılında Edward tarafından yakalandı. Daha önce Edward’ın müttefiki olan Warwick Kontu şimdi taraf değiştirdi ve Henry’yi 1470’te tahtına geri verdi. Edward sürgünden döndü ve Tewkesbury’deki Lancastrian kuvvetlerini yok etti 1471 Mayıs. Henry ve Margaret’in tek oğlu Lancastrian ölüleri arasındaydı. Londra Kulesi’nde hapsedilen Henry VI, kısa bir süre sonra öldürüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe