Blinken, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye desteğini sürdürme sözü verdi
Blinken, ABD'nin Türkiye ve Suriye'ye desteğini sürdürme sözü verdi
//

Blinken, ABD’nin Türkiye ve Suriye’ye desteğini sürdürme sözü verdi

1 min read

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ağır darbe alan bölgeye yaptığı ziyarette, ABD’nin yıkıcı depremlerden kurtulan Türkiye ve Suriye halkını desteklemeye devam edeceğini söyledi. Blinken, 19 Şubat’ta Adana yakınlarındaki İncirlik Hava Üssü’nde Hatay’da yaptığı hasarı araştırdıktan sonra, “ABD burada, Türkiye halkı ve Suriye halkının yanındayız” dedi. “Ve hepimiz işi bitirene kadar buna bağlı kalacağız.” Aynı gün Blinken, toparlanma için 100 milyon dolarlık ek yardım açıklayarak 6 Şubat depremlerinden bu yana Türkiye ve Suriye halkına yönelik toplam ABD yardımını 185 milyon dolara çıkardı.

Bu fonlar, Başkan Biden’ın ilk depremin hemen ardından Türkiye’ye arama kurtarma ekipleri göndermesinin ardından geldi. ABD tarafından finanse edilen ortak kuruluşlar, Suriye’de hayatlar kurtardı ve aileleri yeniden bir araya getirdi. ABD ordusu, depremlerden etkilenen bölgelere çadır, gıda, temiz su, battaniye, hijyen kitleri ve barınak malzemeleri dahil olmak üzere 200 metrik ton malzeme teslim etti. Ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanlar, depremden kurtulanlara yardım etmek için sıcak giysiler ve bebek formülünden pillere, ilaçlara ve ayakkabılara kadar her şeyi bağışlıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 20 Şubat’ta Ankara’da düzenlediği ortak basın toplantısında Blinken, ABD halkının ve özel sektörün müdahale için yaklaşık 80 milyon dolar bağışta bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, “Bu destek için hem ABD yönetimine hem de Amerika Birleşik Devletleri halkına minnettarız” dedi. Kendilerine bu zor günlerde gösterdikleri dayanışma ve destek için teşekkür ederiz.”

USIAD olarak da bilinen Suriye Sivil Savunması ile bir toplantıda Blinken, ABD’nin Suriye’deki depremden etkilenen bölgelere erişimi genişletmeye ve insani yardım ortakları aracılığıyla yardım sağlamaya kararlı olduğunu söyledi. ABD’nin uzun süredir ortağı olan USIAD, 2.900’den fazla insanı enkazdan kurtardı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price 19 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “ABD, değerli ve uzun süredir bir dost, ortak ve NATO Müttefiki olan Türkiye’ye yardım etmek için küresel çabaya katılmaktan gurur duyuyor” dedi. “ABD, hem Türkiye’de hem de Suriye’de kararlılığını sürdürecek bu depremlerden etkilenenlere gerekli yardımı sağlamak için ne gerekiyorsa, ne kadar sürerse onu yapmaktır.”

ShareAmerica

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe