Türkiye'de hayat kurtarmaya yardımcı olan ABD'li arama ekiplerini yakından tanıyın
Türkiye'de hayat kurtarmaya yardımcı olan ABD'li arama ekiplerini yakından tanıyın
//

Türkiye’de hayat kurtarmaya yardımcı olan ABD’li arama ekiplerini yakından tanıyın

2 mins read

Dean Tills, 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremin ardından Türkiye’ye geldiğinde, görevi trajik bir şekilde tanıdık geldi. Yakın zamanda afet bölgesine konuşlandırılan 150’den fazla ABD’li arama kurtarma çalışanından biri olan inşaat mühendisi, 1999’da Türkiye’yi vuran başka bir büyük depremde de Türkiye’ye gitmişti. Tills, “Böylesine korkunç bir duruma geri dönmek zorunda kaldığım için üzgünüm” diyerek, gerektiğinde başkalarına yardım etme fırsatına değer verdiğini de sözlerine ekledi. “Umarız mümkün olduğu kadar çok insanı kurtarabiliriz.”

Tills ve köpeği Ivan, yıkıcı depremlere müdahaleye yardımcı olan Virginia’nın Fairfax County Uluslararası Kentsel Arama ve Kurtarma ekibinin üyeleridir. Fairfax ekibi ve Los Angeles İlçe İtfaiyesinin Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi, depremin binaları yerle bir edip binlerce kişiyi öldürmesinden kısa süre sonra Başkan Biden’ın görevlendirdiği ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Afet Yardım Müdahale Ekibine (DART) katıldı. Türkiye’nin güneydoğusunda ve Suriye’nin kuzeyinde insanlar. DART ve iki arama kurtarma ekibi, insanları enkazdan kurtarmak için mühendisler, sağlık görevlileri, tehlikeli madde teknisyenleri, arama kurtarma uzmanları ve bir düzine köpek getirdi. LA County kurtarma ekibinde görev gücü lideri olan Bryan Wells, kurtarıcıların tehlikeli işleri yapmak için yıllarca süren eğitime güvendiklerini söyledi. Wells , Los Angeles Times’a “Betona derinden gömülmüş insanlar elde edersiniz” dedi. “Ve bu, becerilerimizi kullanma meselesi.” Ekipler 77.000 kilogramdan fazla özel ekipman getirdi. İnsanlarınkinden 100.000 kat daha güçlü olan köpeklerin koku alma duyusu, hassas dinleme cihazları ve molozların arasından kıvrılarak kurtulanların yerini tespit eden özel kameralar kullanan arama görevlilerine yardımcı oluyor. Hayatta kalanları tedavi etmek için betonu ve gelişmiş tıbbi cihazları kırmak için hidrolik ekipman kullandılar.

Türkiye hükümetine göre 50’den fazla ülke depremden sonra Türklerin yanında çalışmak üzere ekipler görevlendirdi ve 13 Şubat itibarıyla 80.000’den fazla insanı kurtardı. Suriye’de, ABD tarafından finanse edilen kuruluşlar kurbanlara yardım etmek için hemen yanıt verdi. Beyaz Miğferler olarak da bilinen USAID‘in uzun süredir ortak bir kuruluşu olan Suriye Sivil Savunması, Suriye’deki enkazdan 2.900’den fazla insanı kurtardı . ABD hükümeti ayrıca Türkiye ve Suriye’de hayatta kalanlar için 185 milyon dolarlık hayat kurtarıcı yardım açıkladı. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki özel vatandaşlar, müdahaleyi desteklemek için fon topladı ve malzeme bağışladı. ABD, 2011’den bu yana Suriye halkına 15 milyar dolardan fazla insani yardım sağladı. Ve 19 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Suriye ve Türkiye halkını yıkıcı felaketten kurtulurken desteklemeye devam edeceğine söz verdi.

Tills gibi mühendisler, insanların uyuyacakları güvenli bir yer olduğunu bilmelerini sağlamak için 5.500’den fazla binayı da değerlendirdi. LA County arama ekibinden bir inşaat mühendisi olan Joshua Svensson, binlerce kişi evsiz kalırken ve dondurucu soğuklarla karşı karşıyayken, insanlara geri döndükleri bir binanın yapısal olarak sağlam olduğunu garanti etmenin “ağır bir sorumluluk” olduğunu söylüyor. Svensson, Los Angeles Times‘a “Bu evlere gidip ‘Burada uyurdum’ diyeceğiz” dedi . “İnsanlara gönül rahatlığı sunmak büyük bir mesele.”

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe