V. Henry kimdir? V. Henry hayatı ve biyografisi!

1 min read

Henry V, Agincourt Muharebesi’nde Fransızlara karşı zaferiyle ünlü ortaçağ İngiltere’sinin büyük savaşçı krallarından biriydi.

Henry, gelecekteki Henry IV’ün oğlu 1386 veya 1387’de doğdu. 1399’da babasının taç giyme töreninde Galler prensi yaratıldı. 1403’te Shrewsbury Savaşı’na katılan askeri yeteneklerini genç olarak gösterdi. Sonraki beş yıl sonra Owen Glendower’ın Galler’deki isyanına karşı savaştı. Ayrıca hükümette rol almaya hevesliydi ve babasıyla anlaşmazlıklara yol açtı.

Henry 1413’te kral oldu. 1415’te Mart’ın Earl’ü Edmund Mortimer’i tahta koymak için bir komployu başarıyla ezdi. Kısa bir süre sonra saltanatının geri kalanına olan ilgisinin odağı olacak olan Fransa’ya doğru yola çıktı. Henry, atalarının sahip olduğu Fransa’daki toprakları geri almaya ve Fransız tahtına hak iddia etmeye kararlıydı. Harfleur limanını ele geçirdi ve 25 Ekim 1415’te Agincourt Savaşı’nda Fransızları yendi.

1417 ve 1419 yılları arasında Henry, bu başarıyı Normandiya’nın fethi ile takip etti. Rouen 1419 Ocak’ta teslim oldu ve başarıları Fransızları Mayıs 1420’de Troyes Antlaşması’nı kabul etmeye zorladı. Henry, Fransız tahtının varisi olarak kabul edildi ve Fransız kralının kızı Catherine ile evlendi. Şubat 1421’de, Henry üç buçuk yıl içinde ilk kez İngiltere’ye döndü ve o ve Catherine ülke çapında kraliyet ilerlemesine devam ettiler. Haziran ayında Fransa’ya döndü ve 31 Ağustos 1422’de aniden, muhtemelen dizanteri nedeniyle öldü. Dokuz aylık oğlu onu başardı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe