IV. Henry kimdir? IV. Henry hayatı ve biyografisi!

1 min read

Lancaster’ın evinden üç hükümdardan birincisi olan Henry, tacı gasp etti ve tekrarlanan ayaklanmalara rağmen gücünü başarıyla pekiştirdi.

Henry, 1367 yılının Nisan ayında Lancashire’da doğdu. Ailesi kuzenlerdi, babası Gaunt’un babası John, III. Edward’ın hayatta kalan üçüncü oğlu, annesi Henry III’ten indi. 1377’de Henry’nin kuzeni II. Richard kral oldu. 1386’da Henry, Richard’ın en yakın ortaklarını yasaklayan ve kralı öğütlerini kabul etmeye zorlayan bir grup muhalefet liderine – efendiler temyiz edenlere – katıldı. 1398’de Richard, Henry’yi mahkemenin başka bir üyesiyle kavga ettikten sonra sürerek intikam aldı. Ertesi yıl Gaunt’tan John öldü. Richard, Henry’yi mirasından mahrum ederek ve onu İngiltere’yi istila etmeye teşvik ederek aile mülklerini ele geçirdi. Birçoğu kralın eylemlerinden dehşete düştüğü için küçük bir muhalefetle karşılaştı. Richard Ağustos ayında teslim oldu ve Henry, Richard’ın kendi özgür iradesinden vazgeçtiğini iddia ederek Ekim 1399’da taç giydi.

Henry’nin ilk görevi konumunu sağlamlaştırmaktı. Çoğu isyan kolayca bastırıldı, ancak Galli squire Owen Glendower’ın isyanı 1400’de daha ciddiydi. 1403’te Glendower, Northumberland’ın Earl’ü Henry Percy ve Hotspur adlı oğlu Henry ile ittifak kurdu. Hotspur’un kısa ayaklanması, Henry’nin en ciddi meydan okuması, Temmuz 1403’te Shrewsbury yakınlarındaki kralın güçleriyle savaşta öldürüldüğünde sona erdi.

Northumberland’ın 1408’deki sonraki isyanı hızla bastırıldı ve Henry’nin otoritesine karşı son silahlı mücadeleydi. Ancak, İskoç sınır baskınlarıyla mücadele etmek ve Fransızlarla çatışmak zorunda kaldı. Bu faaliyetleri finanse etmek için Henry, meclis bağışlarına güvenmek zorunda kaldı. 1401’den 1406’ya kadar parlamento onu defalarca mali kötü yönetimle suçladı ve giderek kraliyet harcamaları ve randevuları üzerine yeni güçler aldı.

Henry’nin sağlığı kötüleştikçe, Canterbury Başpiskoposu Thomas Arundel ile Henry’nin üvey kardeşleri ve oğlu Prens Henry tarafından yönetilen bir grup arasında bir güç mücadelesi gelişti. 1408’den 1411’e kadar hükümete önce Başpiskopos Arundel ve ardından Prens Henry egemen oldu. Tartışma, iç savaşın patlak verdiği Fransa’da benimsenecek en iyi strateji üzerinde yoğunlaştı. Prens Henry Fransa’da savaşa devam etmek istedi, ancak kral barışı destekledi. Prens ve babası arasındaki huzursuz ilişkiler, Henry IV’ün 20 Mart 1413’te Londra’da ölümüne kadar devam etti.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe