Thomas Newcomen kimdir? Thomas Newcomen hayatı ve biyografisi!

1 min read

Newcomen, mesleğe göre bir demirci idi, ancak atmosferik buhar motorunu icat etmesiyle Sanayi Devrimi’ne önemli bir katkıda bulundu.

Thomas Newcomen, 1663 yılında Devon, Dartmouth’da doğdu ve kendi memleketinde demirci olarak kurdu. En büyük müşterilerinden bazıları, mayınlar gittikçe derinleştikçe selle ilgili önemli zorluklarla karşılaşan Cornish kalay madeni sahipleridir. Suyu çıkarmak için standart yöntemler – manuel pompalama veya bir ip üzerinde kovaları taşıyan at takımları – yavaş ve pahalıdır ve bir alternatif aradılar.

Çağdaş motorlar vakum yapmak için yoğunlaştırılmış buhar kullanarak çalıştı, ancak Thomas Savery’in 1698 pompası sadece suyu çekmek için vakumu kullandı, Newcomen vakumunu bir silindir içinde yarattı ve bir pistonu aşağı çekmek için kullandı. Daha sonra kuvveti madenden aşağı inen pompa şaftına aktarmak için bir kol kullandı. Silindirde piston kullanan ilk pratik motordu. Silindirleri dökmek ve pistonları yerine oturtmak mevcut teknolojinin sınırını zorluyordu, bu nedenle Newcomen pistonu kasıtlı olarak silindirden biraz daha küçük hale getirdi ve boşluğu bir ıslak deri veya ip halkasıyla mühürledi. Savery’in patentini ihlal etmemek için Newcomen onunla ortak olmak zorunda kaldı.

İlk çalışma motoru 1712’de Staffordshire’daki Dudley Kalesi’nde bir kömür madenine kuruldu. Çapı 21 inç çapında ve yaklaşık sekiz metre uzunluğunda bir silindire sahipti ve dakikada on iki vuruşta 156 derinlikten su yükseldi. feet – yaklaşık 5.5 beygir gücü. Motorlar sağlam ve güvenilirdi ve gece gündüz çalıştı, ancak son derece verimsizdi.

Yeni gelen motorlar çok pahalıydı, ancak yine de çok başarılıydı. Newcomen 5 Ağustos 1729’da öldüğünde, İngiltere’de ve Avrupa’da motorlarından en az yüz tane vardı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe