Neron kimdir? Neron hayatı ve biyografisi!

1 min read

Nero beşinci Roma imparatoru ve Julio-Claudian hanedanının sonuncusuydu. Etkisiz, ihmalli ve acımasız bir lider olarak hatırlanır.

Nero MS 15 Aralık 37’de Roma yakınlarında doğdu ve Domitius olarak çocuk olarak biliniyordu. Annesi Agrippina aracılığıyla imparator Augustus’un hayatta kalan tek erkek soyundan geliyordu. MS 49’da Agrippina amcası İmparator Claudius ile evlendi ve Claudius’un kendi oğlu Britannicus’un pahasına kendi oğlunun art arda iddiasını desteklemeye başladı. Claudius’u, şimdi Nero adını alan Domitius’u oğlu olarak kabul etmeye ikna etti ve Britannicus’un tercih edeceği gibi göründüğünde Claudius’u zehirledi ve Nero imparator oldu.

Agrippina açıkça Nero’ya hükmetmek istiyordu ve portresi kısaca onunla birlikte sikkelerde ortaya çıktı. Ancak yeni imparator danışmanları Burrus ve filozof Seneca’ya daha fazla önem verdi ve sonuç beş yıllık örnek hükümet oldu. Britannicus Nero tarafından bir yıl yeni saltanatına zehirlendi ve MS 59’da annesini öldürdü. MS 62’de Burrus öldü ve Seneca emekli oldu, Nero üzerindeki anahtar kısıtlayıcı etkileri ortadan kaldırdı. Daha sonra idam edilen eşi Octavia’dan boşandı ve metresi Poppaea ile evlendi. İki yıl sonra, Roma’nın çoğu, Nero’nun suçlandığı bir yangında yok edildi, ancak bu şimdi olası görülmüyor. Nero, Hıristiyanları – sonra küçük bir dini mezhebi – yangını başlatmakla suçlayarak zulüm kampanyasına yol açarak kendisinden saptı. Yangından evsiz kalan Romalılara yardım sağladı ve şehrin yeni bir saray için geniş bir alana el koyduğu şehrin gerekli yeniden inşasını başlattı. Bu mimari ve sanatsal olarak yenilikçi ‘Altın Ev’ (Domus Aurea) idi.

Bu arada Roma imparatorluğu kargaşa içindeydi. Nero, Ermenistan’ı Parthia’ya (İran) karşı bir tampon devlet olarak kurdu, ancak ancak pahalı bir savaştan sonra. Britanya’da (MS 60 – MS 61), Boudicca liderliğindeki ve Judea (MS 66 – MS 70) isyanları vardı. MS 65 yılında, Gaius Calpurnius Piso imparatora karşı bir komplo başlattı ve onu izleyen tasfiyede, Seneca ve yeğeni destansı şair Lucan da dahil olmak üzere bir dizi önde gelen Romalı idam edildi. MS 65 yılında Nero’nun karısı Poppaea’yı öldürdüğüne inanılıyor. Bir sonraki karısı, ilk kocası Nero’nun idam ettiği Statilia Messalina idi. MS 68’de, Galyalılar ve İspanyol lejyonları, Praetorian Muhafızları ile birlikte Nero’ya karşı yükseldi ve Roma’dan kaçtı. Senato ona halk düşmanı ilan etti ve MS 9 Haziran’da intihar etti. Halefiyle ilgili anlaşmazlıklar Roma’da iç savaşa yol açtı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe