Horatio Nelson kimdir? Horatio Nelson hayatı ve biyografisi!

1 min read

Nelson, Napolyon Savaşları sırasında Fransızlara karşı deniz zaferleri ile ünlü bir İngiliz deniz komutanı ve ulusal kahramanıydı.

29 Eylül 1758’de Norfolk Burnham Thorpe’de doğan Horatio Nelson, bir din adamının 11 çocuğunun altıncısıydı. Anne amcası tarafından yönetilen bir gemide 12 yaşında donanmaya katıldı. 20 yaşında kaptan oldu ve Batı Hint Adaları, Baltık ve Kanada’da hizmet gördü. Frances Nisbet ile 1787’de Nevis’te evlendi ve önümüzdeki beş yılını yarı maaşla geçirmek için gelini ile İngiltere’ye döndü, komuta eksikliğinde hayal kırıklığına uğradı.

İngiltere 1793’te Fransız Devrim Savaşlarına girdiğinde Nelson’a Agamemnon komutası verildi. Akdeniz’de görev yaptı, Korsika’yı ele geçirmeye yardım etti ve Calvi’de (sağ gözünde görme yeteneğini kaybettiği) savaş gördü. Daha sonra 1797’de Santa Cruz de Tenerife Savaşı’nda sağ kolunu kaybedecekti.

Bir komutan olarak cesur hareketleri ve zaman zaman emirlerinden emirleri göz ardı ettiği biliniyordu. Bu meydan okuma, 1797’de Cape Vincent’taki İspanyollara karşı zafer kazandı ve dört yıl sonra Kopenhag Savaşı’nda teleskopunu kör gözüne koyarak ve geri çekilme sinyalini göremediğini iddia ederek eylemleri durdurmak için emirleri görmezden geldi. .

1798’de Nil Savaşı’nda Napolyon’un filosunu ve böylece Hindistan’a doğrudan ticaret yolu teklifini başarıyla yok etti. Nelson’ın bir sonraki yazısı onu Emma’ya aşık olan Napoli’ye götürdü. Her ne kadar kendi evliliklerinde kalsalar da, Nelson ve Emma Hamilton birbirleriyle ruh eşlerini düşündüler ve 1801’de Horatia ile birlikte bir çocuk sahibi oldular. Aynı yılın başlarında Nelson yardımcı amirale terfi etti.

1794-1805 yılları arasında Nelson’ın önderliğinde Kraliyet Donanması Fransızlara karşı üstünlüğünü kanıtladı. Cape Trafalgar’daki en ünlü nişanı, İngiltere’yi Napolyon’un işgal tehdidinden kurtardı, ancak sonuncusu olurdu. 21 Ekim 1805’teki savaştan önce, Nelson ünlü sinyali filosuna gönderdi ‘İngiltere her erkeğin görevini yapmasını bekliyor’. Birkaç saat sonra bir Fransız keskin nişancı tarafından birleştirilmiş Fransız ve İspanyol filosuna saldırı düzenledi. Vücudu brendi içinde korunmuş ve eyalet cenazesi verildiği İngiltere’ye geri taşınmıştır.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe