II. Nikolay kimdir? II. Nikolay hayatı ve biyografisi!

2 mins read

II. Nicholas Rusya’nın son çarıydı. Rus Devrimi sırasında tahttan indirildi ve Bolşevikler tarafından idam edildi.

Nikolai Aleksandrovich Romanov, 18 Mayıs 1868’de Çar Alexander III’ün en büyük oğlu olan St Petersburg yakınlarında doğdu. 1894’te babasını başardığında çok az hükümet deneyimi vardı. Aynı yıl Nicholas, Hesse-Darmstadt (Almanya’da dükes) Prenses Alexandra ile evlendi. Dört kızları ve hemofili hastalığı olan bir oğlu Alexis vardı.

Alexandra ilişkilerinde baskın kişilikti ve daha zayıf Nicholas’ın otokratik eğilimlerini teşvik etti. Bakanlarının çoğuna güvenmedi ve yine de geniş Rus imparatorluğunu yönetme görevini yerine getiremedi.

Rusya’nın sömürgeci mülkler için mücadelede bırakılmaması gerektiğine karar veren Nicholas, Mançurya’da Rus genişlemesini teşvik etti. Bu 1904’te Japonya ile savaşa neden oldu. Ortaya çıkan Rus yenilgisi grevlere ve ayaklanmalara yol açtı. Ocak 1905’te ‘Kanlı Pazar’da’ St Petersburg ordusu radikal reformlar talep eden bir kalabalığa ateş etti. Çar’a muhalefet büyüdü ve Nicholas bir anayasa vermek ve bir parlamento kurmak için zorlandı Duma.

Nicholas’ın tavizleri sınırlıydı. Radikallerin seçilmesini önlemek için oylama yasalarında değişiklikler yapıldı ve gizli polis muhalefeti ezmeye devam etti. Bununla birlikte, Duma daha çok insana, özellikle orta sınıflara, hükümette bir ses verdi.

1914’te Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, monarşiyi geçici olarak güçlendirdi. 1915’in ortalarında Nicholas, Rus ordularının doğrudan komutasının alınması konusunda feci bir karar verdi. O andan itibaren, her askeri başarısızlık doğrudan onunla ilişkilendirildi.

Nicholas sık sık uzaktayken, Alexandra hükümette daha aktif bir rol aldı. Rusya savaşta ağır kayıplar yaşıyordu, evde yüksek enflasyon ve ciddi gıda kıtlığı vardı, bu da çoğu Rus’un zaten katlandığı öğütme yoksulluğunu birleştirdi. Alman doğumlu Alexandra kısa süre sonra, 1905’ten beri mahkemede olan ve tahtın varisi Alexis’in hemofili tedavi etme yeteneği sayesinde büyük etkisi olan sırdaş, mistik Rasputin gibi hoşnutsuzluğun odağı oldu.

Aralık 1916’da Rasputin, bir grup hoşnutsuz soylu tarafından öldürüldü. Daha sonra Şubat 1917’de başkent Petrograd’da (St Petersburg’un 1914’te yeniden adlandırılması gibi) yaygın popüler gösteriler başladı. Nicholas ordunun desteğini kaybetti ve tahammül etmekten başka alternatifi yoktu. Titrek bir geçici hükümet kuruldu. Çar ve ailesi çeşitli yerlerde tutuldu, sonunda Ural Dağları’ndaki Yekaterinburg’da hapsedildi.

Ekim 1917’de Bolşevikler geçici hükümeti devirdi. Mart 1918’de Almanya ile yapılan sert barış anlaşmasının ardından Rusya iç savaşa girdi. 17 Temmuz 1918’de Bolşevikler karşıtı Yekaterinburg’a yaklaşırken Nicholas ve ailesi idam edildi. Bu neredeyse kesinlikle Bolşevik lider Vladimir Lenin’in emrindeydi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe