Richard Nixon kimdir? Richard Nixon hayatı ve biyografisi!

1 min read

Richard Nixon, Amerika Birleşik Devletleri’nin 37. başkanı ve Watergate skandalından sonra görevinden istifa eden tek kişi oldu. Cumhurbaşkanlığı da ilk aya iniş yaptı.

Richard Milhous Nixon 9 Ocak 1913’te California’da doğdu. Hukuk okudu ve kendi ülkesinde bir hukuk firmasına katıldı. 1940 yılında Patricia Ryan ile evlendi ve iki kızları oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Nixon Pasifik’teki ABD Donanması ile görev yaptı.

Nixon 1946’da Kongre’ye seçildi ve 1950’de Senato’da Kaliforniya’yı temsil eden bir koltuk kazandı.

1952’de 39 yaşında Nixon, Dwight Eisenhower tarafından Eisenhower’in başkanlık kampanyasında çalışan arkadaşı olarak seçildi. Büyük bir zafer kazandılar. Başkan yardımcısı olarak Nixon sık sık evde ve yurt dışı gezilerinde Eisenhower’a katıldı. Nixon ve Eisenhower 1956’da kolayca yeniden seçildi.

Nixon 1960 yılında cumhurbaşkanlığına aday olmak için Cumhuriyetçi aday gösterildi, ancak John F Kennedy’ye dar bir farkla kayboldu. Eski kariyerine avukat olarak döndü. 1968’de yine Cumhuriyetçi Parti adaylığını aldı ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandı.

Nixon’un cumhurbaşkanı olduğu sırada karşılaştığı en önemli konu Vietnam’daki savaştı. Amerikan birliklerini geri çekmeye başladı, ancak Nisan 1970’te Kamboçya’nın Kuzey Vietnam birliklerini takip etmesine izin verdi. Eşzamanlı olarak Nixon, Çin ve Sovyetler Birliği ile ilişkileri geliştirme politikasını izledi ve 1972’de Pekin ve Moskova’yı ziyaret etti.

Aynı yıl, Nixon heyelan zaferi olarak yeniden başkan seçildi. Ocak 1973’te ABD ve Kuzey Vietnam arasında ateşkes imzalandı.

1972 seçim kampanyası sırasında Demokrat Parti’nin Washington DC’deki Watergate kompleksindeki ulusal karargahında bir kırılma yaşandı. Nixon’un kampanya ekibiyle bağlantılı beş kişi tutuklandı. Bir örtbas etme kanıtı yavaş yavaş ortaya çıkarıldı ve Başkan Nixon’un kendisi de dahil edildi. 8 Ağustos 1974’te, aylarca büyüyen bir skandal duygusunu takiben istifasını açıkladı. Başkan Yardımcısı Gerald Ford başkan olarak yemin etti.

Emekliliği sırasında Nixon geniş çapta seyahat etti ve yedi kitap yayınladı. 22 Nisan 1994’te felç geçirerek öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe