Alfred Nobel kimdir? Alfred Nobel hayatı ve biyografisi!

1 min read

Alfred Nobel, İsveçli bir kimyager ve Nobel Ödülü’nü kuran dinamitin mucidiydi.

Alfred Nobel, 21 Ekim 1833’te İsveç’in Stockholm şehrinde doğdu. Babası mühendis ve mucitti. 1842’de Nobel’in ailesi Rusya’ya taşındı ve babası Çar’ın ordularına ekipman sağlayan bir mühendislik firması açtı. 1850’de Nobel’in babası onu kimya mühendisliği okumak için yurtdışına gönderdi. İki yıl boyunca Nobel İsveç, Almanya, Fransa ve ABD’yi ziyaret etti. Aile şirketi iflas ettikten sonra 1863’te babasıyla İsveç’e döndü.

İsveç’e döndüğünde Nobel kendini patlayıcı çalışmalarına adadı. Özellikle son derece dengesiz bir patlayıcı olan nitro-gliserinin güvenli üretimi ve kullanımı ile ilgileniyordu. Nobel’in kardeşi Emil, 1864’te bir nitro-gliserin patlamasında öldürülmüştü. Nobel, nitro-gliserini eylemsiz bir madde olan silikaya dahil etti, bu da onu daha güvenli ve manipüle etmeyi kolaylaştırdı. Bu, 1867’de ‘dinamit’ adı altında patentini aldı. Dinamit Nobel’in ününü kurdu ve kısa sürede tüm dünyadaki tünellerde, kanal kesme ve demiryolları ve yol yapımında kullanıldı. Nobel bir dizi başka patlayıcı icat etti.

1870 ve 1880’lerde Nobel, patlayıcı üretimi için tüm Avrupa’da bir fabrika ağı oluşturdu. 1894’te İsveç’teki Bofors’ta tanınmış Bofors silah fabrikasının çekirdeği haline gelen bir demir fabrikası satın aldı. Paris’te yaşamasına rağmen, Nobel yaygın seyahat etti. Laboratuarında çalışmaya devam etti, bir dizi sentetik malzeme icat etti ve ölümünde 355 patent kaydetti.

Kasım 1895’te Nobel, Nobel Ödüllerinin kurulmasını sağlama iradesini imzaladı. Fizik, Kimya, Fizyoloji veya Tıp, Edebiyat ve Barış dallarında yıllık ödüller kazanmak için büyük servetinin büyük bir kısmını ayırdı. Daha sonra Ekonomi Ödülü eklendi.

Nobel 10 Aralık 1896’da İtalya’daki evinde öldü. Stockholm’e gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe