Caroline Norton kimdir? Caroline Norton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Norton’un çocuk velayeti ve boşanma koşulları konusundaki kampanyası onu kadın hakları konusunda büyük bir Victoria kampanyacısı olarak nitelendiriyor.

Caroline Sheridan, 22 Mart 1808’de Londra’da büyük ama fakir bir ailede dünyaya geldi. Oyun yazarı Richard Brinsley Sheridan’ın torunuydu. Babası sekiz yaşındayken öldü ve aileyi ciddi mali problemlerle terk etti. O zaman Guildford’un Tory milletvekili George Norton, sadece sekiz yıl sonra Caroline ile evlenmek istediğinde, Caroline’in annesi maçın başarılı olması için istekliydi. İsteklerine karşı, ancak ailesinin iyiliği için korkan Caroline kabul etti.

Evlilik son derece mutsuzdu ve Caroline düzenli ve kısır dayakların kurbanı oldu. Yazılarında teselli buldu ve ‘Rosalie’nin Kederleri’ (1829) ve ‘Ölmeyen Bir’ (1830) ayetlerinin yayınlanmasında teselli buldu. Bu atamalar ve yayınlar ile finansal bağımsızlığın tadı geldi.

1836’da nihayet kocasını terk etti, daha önce dostluğu teşvik etmesine rağmen, şimdi Caroline’in ev sekreteri Lord Melbourne ile zina ettiğini iddia etti ve Melbourne’a karısını baştan çıkarmak için dava açtı. Norton davayı kaybetti, ancak Caroline’nin itibarı yıkıldı. Norton, Caroline’ın üç çocuğuna erişimini reddetti ve sonraki protestoları 1839 tarihli Bebek Velayeti Yasası’nın kabulünde etkili oldu.

Norton daha sonra yazdığı geliri almaya çalıştı. Boşanmadan sonra kadınların desteklenmesini sağlama kampanyası, Kraliçe Victoria’ya yayınlanan güzel bir mektup içeriyordu. Caroline’nin çabaları, 1857 Evlilik ve Boşanma Yasası’nın kabulünde etkili oldu.

Ayette yazdığı, ‘Fabrikalardan Ses’ (1836) adlı çocuk işçiliğine yönelik bir saldırı içeriyor ve ayrıca bir otobiyografik roman ‘Stuart Dunleath’ (1851) yayınladı. 15 Haziran 1877’de öldü. Ölümünden birkaç ay önce 25 yıl boyunca arkadaşı olan William Stirling Maxwell ile evlendi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe