Richard Francis Burton kimdir? Richard Francis Burton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Burton, Asya ve Afrika’daki seyahatleriyle tanınan bir Viktorya gezgini, yazar ve çevirmenti.

Richard Francis Burton 19 Mart 1821’de Devon’da doğdu. Babası bir ordu subayıydı. Burton, ailesine sık sık yurtdışı gezilerinde eşlik etti ve diller için erken bir yetenek gösterdi.

Burton, 1842’de Oxford Üniversitesi’nden atıldı ve yerel diller bilgisinin araştırma ve zeka çalışmalarına yardımcı olduğu Doğu Hindistan Şirketi ordusuna katıldı. 1853 yılında, şirketten izin alarak, kılık değiştirerek Mekke’ye bir ‘Hac’ veya hac üstlendi ve bu yolculuğu izlemesi onu ünlü kıldı. Ertesi yıl John Speke de dahil olmak üzere bir dizi başka memur ile Somali’nin ne olduğunu araştırdı.

1857’de Burton ve Speke, Nil’in kaynağını bulma umuduyla, Doğu Afrika kıyısından iç kısımları keşfetmek için Kraliyet Coğrafya Derneği tarafından finanse edilen bir sefere çıktılar. Zor bir yolculuktu. Tanganyika Gölü’ne vardıklarında Speke neredeyse kördü ve Burton zorlukla yürüyebiliyordu. Speke yalnız seyahat etti ve Nil’in kaynağı olduğuna ikna olduğu Victoria Gölü’nü keşfetti. Burton aynı fikirde değildi ve bu, Speke’nin intihar ya da kaza sonucu meydana gelen bir saldırıda öldüğü Eylül 1864’te sona eren iki adam arasında uzun ve acı bir halk kavgasına katkıda bulundu.

Burton şimdi Dışişleri Ofisine katıldı ve Batı Afrika kıyılarındaki bir ada olan Fernando Po’ya konsolos olarak atandı. 1861’de evlendiği eşi Isabel, iklim çok sağlıksız olduğu için ona katılamadı. Brezilya’ya ve daha sonra 1869’da Şam’a transfer edildiğinde tekrar bir araya geldiler. 1871’de pozisyonu ona yazmak için bolca zaman tanıdığı Trieste’ye taşındı. 1886’da şövalyeydi.

Burton, çoğunlukla seyahat ve etnografya üzerine üretken bir yazardı. Ayrıca doğu erotikine özel ilgi duyan klasik ve Rönesans edebiyatını tercüme etti – ‘Kama Sutra’yı (1883) ve’ Parfümlü Bahçesi ‘(1886) tercüme etti. Ayrıca ‘Arabian Nights’ (1885-1888) ‘in tam bir basımını yayınladı.

Burton, 20 Ekim 1890’da Trieste’de öldü. O ve Isabel, Londra’nın güneybatısındaki Mortlake’de Bedevi çadırı şeklinde bir mezara gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe