Edmund Burke kimdir? Edmund Burke hayatı ve biyografisi!

1 min read

Burke son derece etkili bir İngiliz-İrlandalı politikacı, hatip ve politik düşünürdü, Amerikan Devrimi’ne güçlü desteği ve Fransız Devrimi’ne karşı sert muhalefeti ile dikkat çekiyordu.

Edmund Burke 12 Ocak 1729’da bir avukatın oğlu olarak Dublin’de doğdu. Dublin Trinity Koleji’nde eğitim gördü ve daha sonra hukuk okumak için Londra’ya gitti. Bunu çabucak bıraktı ve Avrupa’yı Londra’ya yerleştikten sonra edebi ve politik bir kariyere odaklanarak. 1765’te parlamentoya üye oldu. Kraliyet himayesi ve harcamalarının parlamenter kontrolü için baskı yaparak kralın gücünün sınırları üzerindeki tartışmalara yakından katıldı.

İngiltere’nin 1765’teki Damga Yasası da dahil olmak üzere Amerika’ya tedbirler alması, şiddetli sömürgeci muhalefete neden oldu. Burke, İngiliz politikasının esnek olmadığını ve daha fazla pragmatizm çağrısında bulunduğunu savundu. Hükümetin hükümdarlar ve konular arasında işbirliğine dayalı bir ilişki olması gerektiğine ve geçmiş önemli olmakla birlikte, değişimin kaçınılmazlığına uyum sağlama istekliliğinin, umarız, yeni koşullar altında geleneksel değerleri yeniden teyit edebileceğine inanıyordu.

Ayrıca Hindistan’a da yoğun ilgi gösterdi. Yetkili, Hint hükümetinin yolsuzluğunun ilgili taraflardan himayeyi kaldırarak çözülmesi gerektiği sonucuna vardı. Hindistan’ın Londra’daki bağımsız komisyoncular tarafından yönetilmesini teklif etti, ancak bu konuda bir yasa tasarısı yenildi ve Bengal genel valisi Warren Hastings’e karşı itiraz işlemleri başlatıldı.

1789’da Fransız Devrimi’nin patlak vermesi Burke’e en büyük hedefini verdi. Düşmanlığını “ Fransa’da Devrim Üzerine Düşünceler ” de ifade etti (1790). Kitap, Thomas Paine’nin ‘İnsan Hakları’ da dahil olmak üzere büyük bir tepki yarattı. Burke, Devrim’in tutkusunun Fransız toplumunu yok ettiğinden korkarak mafya yönetiminin tehlikelerini vurguladı. İngilizlerin süreklilik, gelenek, rütbe ve mülkiyet erdemlerine hitap etti ve Devrim’e hayatının sonuna kadar karşı çıktı.

Burke 1794’te parlamentodan emekli oldu. Son yılları tek oğlunun ölümü ile doluydu, ama kendini eleştirmenlerinden yazmaya ve savunmaya devam etti. Uzun ömürlü anayasal sözleşmeler, siyasi partiler ve milletvekilinin bir zamanlar seçilmiş olması bağımsızlığı hala ağırlık taşıyor. Adil bir şekilde İngiliz Muhafazakâr geleneğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. 9 Temmuz 1797’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe