İkinci Dünya Savaşı’nda SSCB’ye Amerikan Yardımı!
İkinci Dünya Savaşı’nda SSCB’ye Amerikan Yardımı!
//

İkinci Dünya Savaşı’nda SSCB’ye Amerikan Yardımı!

1 min read

Amerika, İkinci Dünya Savaşı’nı kazanması için SSCB’ye tarihte görülmemiş bir yardım yapmıştı!

Amerika Birleşik Devletleri Aralık 1941’de II. Dünya Savaşı’na girmeden önce bile, Nazi işgalini yenmesine yardım etmek için Sovyetler Birliği’ne silah ve teçhizat gönderiyordu. Nazi Almanyası, Haziran 1941’de Sovyetler Birliği’ne saldırdıktan sonra, Amerika, Ağustos ayına kadar ilk mal konvoylarını Sovyetler Birliği’ne gönderdi.

Amerika, Rus müttefikine toplamda 400.000 cip ve kamyon 14.000 uçak 8.000 traktör 13.000 tank başta olmak üzere 1,5 milyondan fazla battaniye, 15 milyon çift asker botu, 107.000 ton pamuk 2,7 milyon ton petrol ürünü ve 4,5 milyon ton gıda gönderdi. ABD’nin bu yardım paketi daha önce tarihte benzeri görülmemiş bir yardımdı. Amerikalılar ayrıca silah, mühimmat, patlayıcı, bakır, çelik, alüminyum, ilaç, saha telsizleri, radar araçları, kitaplar ve başka çeşitli eşyalar gönderdi.

Hatta ABD, askeri araçlar için lastik üreten bir Ford Company lastik fabrikasının tamamını Sovyetler Birliği’ne nakletti. 1941’den 1945’e kadar ABD, Sovyetlere mal ve hizmet olarak 11,3 milyar dolar veya 2016 dolarında 180 milyar dolar gönderdi.

ABD, II. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’ni Naziler karşısında yok olmaktan kurtarmıştı. Rusya, bağımsızlığını ve savaş sonrası elde ettiğini kazanımları ABD’ye borçlu olmakla birlikte bu mirasa ve yardıma vefasızlık eden hain bir evlat gibidir.

5/5 - (5 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe