George Bush kimdir? George Bush hayatı ve biyografisi! Baba Bush kimdir?

1 min read

Bush, görev süresinde dışişleri hakim olan Amerika Birleşik Devletleri’nin 41. başkanıydı.

Bush, 12 Haziran 1924’te Massachusetts’te doğdu. Bebeklik döneminde Bush ailesi Connecticut Greenwich’e taşındı. Bush, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir deniz pilotu olarak görev yaptı. Eğitimini tamamlamak için Yale Üniversitesi’ne döndü ve daha sonra petrol endüstrisinde çalışmak için Teksas’a taşındı.

1964’te Bush, Cumhuriyetçi olarak Senato için başarısız oldu. 1966’da Temsilciler Meclisi’ne seçildi. 1970 yılında yine Senato için başarısız oldu. 1971’de Başkan Richard Nixon Bush’u ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak atadı, Bush’un 1970’lerde alacağı yüksek profilli randevuların ilki. 1973’te Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesine başkanlık etmek üzere seçildi. Watergate skandalı derinleştikçe göreve başladı ve partiye ve Nixon’a sürekli Nixon davranışlarını savunurken sadakatini gösterdi. Gerald Ford, Bush’u ABD’nin Çin’e baş irtibat görevlisi olarak atadı, daha sonra 1976’da bir yıl hizmet ederek CIA’nın yöneticisi olmaya ikna etti.

1979’da Bush cumhurbaşkanlığı için Cumhuriyetçi adaylığı arayacağını açıkladı. Ronald Reagan adaylığı kazandı ve Bush’u başkan yardımcısı eş olarak seçti. Başkan yardımcısı olarak dört yıl görev yaptı. 1988’de cumhurbaşkanlığına koştu ve kazandı. Dış politika cumhurbaşkanlığına egemen oldu. Bush’un Aralık 1989’da Malta zirvesinde Sovyet Başkanı Mikhail Gorbaçov ile yaptığı görüşmede, iki lider Soğuk Savaş’a bir son verdiğini açıkladı. 1990-1991 yıllarında Bush, Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in ordularını Kuveyt’ten deviren ve Şubat 1991’de Irak’ı yenen uluslararası koalisyonu inşa etti.

Ancak Bush, ABD ekonomisindeki durgunluğun yol açtığı artan sorunlardan endişe etmediği algısını ortadan kaldıramadı ve 1992’de cansız bir yeniden seçim kampanyasıyla mücadele etti. Yenildi ve siyasetten emekli oldu. 2000 yılında oğlu George W Bush başkan seçildi, bir baba ve oğul John Quincy Adams’ın (1825-1829) babası John’u (1797 – 1801) başardığından beri ilk kez başkanlık yaptı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe