Pol Pot kimdir? Pol Pot hayatı ve biyografisi!

1 min read

Pol Pot, 1975-1979 arasında Kamboçya’yı yöneten ve bir milyondan fazla insanın ölümüne neden olan komünist bir rejim olan Khmer Rouge’un lideriydi.

Pol Pot, 19 Mayıs 1925’te Kamboçya’nın merkezindeki Kompong Thong eyaletinde Saloth Sar’da doğdu. Ülke daha sonra bir Fransız koruyucusuydu ve ailesi nispeten müreffeh olan Pol Pot, bir dizi Fransızca konuşan okulda eğitim gördü. 1949’da Paris’te eğitim almak için burs kazandı ve komünist siyasete karıştı.

1953’te Kamboçya’ya döndü ve bir yeraltı komünist hareketinin ‘Khmer Rouge’ liderlerinden biri oldu. 1963’te Khmer Rouge, Prens Sihanouk hükümeti ile savaşmak için ülkenin uzak bölgelerinde gerilla üsleri kurdu. 1970 yılında Sihanouk General Lon Nol tarafından devrildi. Lon Nol’un ordusu ile Khmer Rouge arasında iç savaş başladı.

Nisan 1975’te Khmer Rouge Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’i ele geçirdi. Pol Pot liderliğindeki takvimi ‘Sıfır Yıl’a sıfırladılar ve Kamboçya’yı komünist, kırsal bir toplum vizyonuna dönüştürmeye çalıştılar. Kamboçya şehirlerinin ve kasabalarının tüm sakinleri tarım komünlerinde çalışmak üzere sınır dışı edildi. Para, özel mülkiyet ve din kaldırıldı. Binlerce kişi özel gözaltı merkezlerinde öldürüldü ve binlerce kişi açlıktan ve aşırı çalışmalardan öldü.

Khmer Rouge tarafından sınırlarının ötesindeki baskınlardan sonra Vietnamlılar Kamboçya’yı işgal etti ve 1979’da Khmer Rouge rejimini devirdi. Pol Pot, Phnom Penh’teki Vietnam destekli hükümete karşı savaştığı Tayland ile sınır bölgesine kaçtı. Khmer Rouge, Vietnam’daki komünist rejime karşı oldukları için yurt dışından destek almaya devam etti.

1997 yılında, Khmer Rouge’daki bir güç mücadelesinden sonra, Pol Pot eski meslektaşları tarafından tutuklandı ve ev hapsinde ömür boyu hapse mahkum edildi. 15 Nisan 1998’de öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe