Marco Polo kimdir? Marco Polo hayatı ve biyografisi!

1 min read

Polo, Çin’i ziyaret eden ilk batılılardan biri olan Venedikli bir gezgin ve yazardı.

Marco Polo, 1254 yılında varlıklı ve kozmopolit bir Venedikli tüccar ailesinde doğdu. Polo’nun babası ve amcası Niccolò ve Maffeo Polo, mücevher tüccarlarıydı. 1260’da Venedik’i Karadeniz’e seyahat etmek için terk ettiler, Orta Asya’ya ilerlediler ve Çin’in Moğol hükümdarı Kublai Han’ın mahkemesine diplomatik bir görev kattılar. Khan, Polo kardeşlerden Avrupa’ya dönmelerini ve papayı Hristiyanlığı ona açıklamak için akademisyenler göndermeye ikna etmelerini istedi. 1269’da Venedik’e geri döndüler.

1271’de iki misyoner ve Marco eşliğinde tekrar yola çıktılar ve 1275’te Khan’ın yaz mahkemesine ulaştılar. Önümüzdeki 17 yıl boyunca Polos imparator topraklarında yaşadı. Bu yıllardan çok az şey biliniyor, ancak Marco Polo Moğol hükümdarı tarafından açıkça popülerdi ve ona Çin’in birçok bölgesini görme fırsatı veren çeşitli diplomatik görevlere gönderildi.

1292 civarında Polos, İran’daki Arghun Han’ın eşi olacak Moğol prensesine eşlik etmeyi teklif etti. Parti, Sumatra, Seylan (şimdiki Sri Lanka), güney Hindistan ve Basra Körfezi üzerinden güney Çin limanından yelken açtı. İran’da prensesi terk ettikten sonra, Polos karadan Konstantinopolis’e ve sonra Venedik’e gitti ve 1295’te eve geldi.

Polos sonunda Avrupa’ya gitti ve 1295’te Venedik’e ulaştı. Marco, Venedik ve Cenova arasındaki bir deniz çatışmasına karıştı ve 1298’de Cenevizliler tarafından ele geçirildi. Hapishanede, hikayeleri, Pisa, Rustichello’dan bir yazarın dikkatini çekti ve bunları yazmaya başladı ve onları giderken sık sık süsledi. Ortaya çıkan kitap son derece popülerdi ve ‘Milyon’ ve ‘Marco Polo’nun Seyahatleri’ de dahil olmak üzere birçok başlık altında birçok dile çevrildi.

Polo serbest bırakıldıktan sonra, hayatının geri kalanında kaldığı Venedik’e döndü. 8 Ocak 1324’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe