ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'den Türkiye ve Deprem Hakkında Basın Açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'den Türkiye ve Deprem Hakkında Basın Açıklaması
/

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’den Türkiye ve Deprem Hakkında Basın Açıklaması

2 mins read

13 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen Bakanlık Basın Bilgilendirme Toplantısından Alıntı 

Ned Price, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: 

Hayatını kaybedenlerin sayısının artması dolayısıyla bir kez daha Türk ve Suriye halklarına en derin ve içten taziyelerimizi sunuyorum. Yaşanan elim afetin görüntüleri insanı derinden sarsıyor. İhtiyaç halindeki insanlara yardımcı olmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bu deprem yalnızca Suriye’yi ve Türkiye’yi değil getirdiği yıkım ve can kaybıyla tüm dünyayı sarstı. 

Amerika Birleşik Devletleri, arama, kurtarma, toparlanma ve yardım çabalarına destek vermeyi ve gerek Türkiye’de gerekse Suriye’deki toparlanma ve insani yardım çabalarını desteklemek üzere ilave araç gereç ve kaynak seferber etmeyi sürdürmektedir. Olağanüstü zor koşullar altında gece gündüz çalışan insani yardım ekipleri ve kurtarma görevlilerinin inanılmaz bir adanmışlık ruhuyla çalışmalarını gönülden takdir ediyoruz.  

Yardımın, Suriye’nin depremden etkilenen bölgelerine ulaştırılması için uluslararası toplumun elinden gelen ne varsa yapması ahlaki bir yükümlülüktür. Bu yükümlülüğe Türkiye’den Suriye’ye ek geçiş noktalarına izin verilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Amerika Birleşik Devletleri’nde bir araya gelmesi de dahildir. Geçtiğimiz hafta da gördüğümüz gibi tek bir geçiş noktasının olması, tek bir hata noktası olması demektir. Suriye’nin kuzeybatısındaki insanlara hayat kurtarıcı yardım sağlanması için ek sınır geçiş noktalarına izin verilmesi yönünde BM yetkililerinin BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı çağrıları biz de tekrar ediyoruz.   Büyükelçi Thomas-Greenfield, dün akşam yaptığı son açıklamasında bu durumu gayet yerinde bir şekilde ifade etmiştir. Thomas-Greenfield’ın söylediği gibi “Depremden etkilenen bölgelerde yaşayan insanlar bize güveniyor. Bu ihtiyaç anında kendilerine yardımcı olmamız için insanlığın ortak vicdanına güveniyorlar. Onları yüzüstü bırakamayız. Bu siyasi bir mesele değil, insani bir meseledir.”     

Tüm bu süreç boyunca dostumuz ve Müttefikimiz Türkiye’nin yanında olacağız.    

Suriye halkına da tam olarak aynı mesajı gönderiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri, ABD’nin kaynak sağladığı insani yardım ortakları yoluyla yardımları seferber etmeyi sürdürecek ve Güvenlik Konseyi’nden mümkün olan en kısa zamanda ek geçiş noktalarına izin vermesini ısrarla talep etmeyi sürdürecektir. Daha fazla sınır geçiş noktası daha fazla hayat kurtaracaktır. Bu kadar basit. 

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe