Pisagor kimdir? Pisagor hayatı ve biyografisi!

1 min read

Pisagor etkili bir Yunan matematikçisi ve filozofuydu, en iyi adını verdiği teoriyle tanınıyordu.

Pisagor’un hayatı hakkında çok az şey biliniyor. Yunanistan’ın Samos adasında doğduğu ve Mısır ve İran’ı ziyaret ederek gençliğinde geniş çapta seyahat ettiği düşünülüyor. İtalya’nın güneyinde Crotone şehrine yerleşti. Orada öğretmenlik yapmaya başladı ve kısa süre sonra matematik temelli bir felsefe esinlenerek yapılandırılmış bir çalışma ve egzersiz hayatı yaşayan bir debriyaj öğrencisi vardı. Bu çember Pisagorlular olarak biliniyordu.

İlk Pisagorlular üst orta sınıf ve politik olarak aktiflerdi. Bir sonraki bölümde ölümsüzlük kazanmak için bu yaşamda fiziksel formlarını mükemmelleştirmeye çalışan ahlaki bir elit oluşturdular. Ruhu özgürleştirmek ve ölümsüzlüğü sağlamak için, ölümcül beden ahlaki açıdan saf ve temel doğadan uzak tutmak için titizlikle disiplin altına alınmak zorundaydı. Bu başarılabilene kadar, ruh birikmiş liyakat tarafından serbest bırakılana kadar tekrar tekrar reenkarne olur ya da ‘göç eder’.

Pisagorlular aynı zamanda tüm evrendeki bir saat düzeni ve güzellik fikrine atıfta bulunan kozmosa da inanıyorlardı. Muhtemelen klasik Yunan çoktanrıcılığına inanmakla birlikte, her şeyden önce üstün olan bir tanrısallığı korudular. Et ve fasulyeden kaçınma da dahil olmak üzere bir dizi tabuları vardı ve yaşamın tüm yönlerini yöneten bir dizi kuralla yaşadılar. Yaklaşık MÖ 500’de, Pisagorlilerin gücüne karşı bir ayaklanma olduğu görülmektedir. Pisagor kaçtı ve kısa bir süre sonra öldürüldüğü ya da öldüğü düşünülüyor.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe