Netanyahu, ABD'nin ve Başkan Joe Biden'ın sabrını taşırdı
Netanyahu, ABD'nin ve Başkan Joe Biden'ın sabrını taşırdı
///

Netanyahu, ABD’nin ve Başkan Joe Biden’ın sabrını taşırdı

1 min read

Netanyahu hükümetinin tek devlet çözümüne kilitlenmiş, sadece Yahudi devletini düşünen, Filistinlilerin kaderini ve haklarını sonraya bırakan politikaları ABD’nin ve Başkan Biden’ın sabrını artık taşırdı. İsrail’in politikaları ABD’yi bir karar vermeye zorluyor.

İsrail ile dostane ilişkiler kuran ve Kudüs’ü başkent ilan eden eski ABD Başkanı Donald Trump’un aksine Başkan Joe Biden İsrail ve Netanyahu hükümetine karşı oldukça sert. Son olarak Başkan Biden İsrail kabinesine işaret ederek “Bu, hayatımda gördüğüm en aşırılıkçı İsrail kabinelerinden biri” dedi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi de kısa süre önce Amerika’nın İsrail’in “raydan çıkmasını” önlemeye uğraştığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, Biden’a defolmasını ve “İsrail’in artık Amerikan bayrağındaki yıldızlardan biri olmadığını” söyledi. Fakat ne olursa olsun İsrail’in değişen politik tutumları ve aşırı milliyetçi tavırları ABD’yi usandırmış durumda. Çünkü İsrail’in varlığı ABD sayesinde gerçekleşti. 2020 tarihli Kongre Araştırma Merkezi raporuna göre İsrail 146 milyar dolarla II. Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’den en fazla dış yardım alan ülke.

5/5 - (6 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe