Jean Tatlock kimdir? Jean Tatlock biyografisi nedir? Jean Tatlock ile Openhaimmer ilişkisi nedir?
Jean Tatlock kimdir? Jean Tatlock biyografisi nedir? Jean Tatlock ile Openhaimmer ilişkisi nedir?
///

Jean Tatlock kimdir? Jean Tatlock biyografisi nedir? Jean Tatlock ile Openhaimmer ilişkisi nedir?

7 mins read

Jean Tatlock, Amerikalı bir psikiyatrist ve akademisyendir. Ayrıca, ünlü Amerikalı şair ve yazar Robert Lowell ile olan romantik ilişkisi ile bilinir. Ancak, belirtmek gerekir ki, Jean Tatlock’un tam biyografisi hakkında sınırlı bilgi mevcuttur ve bazı detaylar net olmayabilir.

Jean Frances Tatlock (21 Şubat 1914 – 4 Ocak 1944) Amerikalı bir psikiyatrist ve doktordu . Amerika Birleşik Devletleri Komünist Partisi üyesiydi ve partinin yayını Western Worker’da muhabir ve yazardı. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi’nin Los Alamos Laboratuvarı’nın yöneticisi olan J. Robert Oppenheimer ile olan romantik ilişkisiyle de tanınır.

Tanınmış bir Eski İngiliz filologu ve Geoffrey Chaucer konusunda uzman olan John Strong Perry Tatlock’un kızı olan Tatlock, Vassar College ve Stanford Medical School mezunuydu ve burada psikiyatrist olmak için eğitim gördü. Tatlock, Oppenheimer’ı 1936’da Stanford’da yüksek lisans öğrencisiyken ve Oppenheimer, Berkeley’deki California Üniversitesi’nde fizik profesörüyken görmeye başladı. İlişkilerinin ve Komünist Parti üyeliğinin bir sonucu olarak FBI tarafından gözetim altına alındı ​​ve telefonu dinlendi. Tatlock klinik depresyon geçirdi ve 4 Ocak 1944’te intihar ederek öldü.

Jean Frances Tatlock, 21 Şubat 1914’te Michigan, Ann Arbor’da John Strong Perry Tatlock ve eşi Marjorie née Fenton’ın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Hugh adında doktor olan bir ağabeyi vardı. Harvard Üniversitesi’nden doktora derecesine sahip olan babası, Michigan Üniversitesi’nde tanınmış ve beğenilen bir İngilizce profesörüydü; Eski bir İngiliz filologu; Geoffrey Chaucer ve İngiliz oyunları, şiirleri ve Elizabeth edebiyatı uzmanı; dahil olmak üzere bu konularda yaklaşık 60 kitabın yazarı ve Geoffrey Chaucer’ın Tam Şiirsel Eserleri (1912) ve The Mind and Art of Chaucer (1950). John Tatlock, 1915’ten 1925’e kadar Stanford’da ve 1925’ten 1929’a kadar Harvard’da İngilizce profesörüydü, ardından California Üniversitesi, Berkeley’de Körfez Bölgesi’ne İngilizce profesörü olarak döndü. Jean Tatlock, Cambridge, Massachusetts’teki Cambridge Rindge and Latin School’a ve Berkeley’deki Williams College’a katıldı. 1930’da Vassar Koleji’ne girdi. 1935’te mezun oldu ve Stanford Tıp Okulu’nun ön koşullarını tamamlamak için dersler aldığı Berkeley’e döndü ve Amerika Komünist Partisi’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin Batı Kıyısındaki organı olan Western Worker’da muhabir ve yazardı. Daha sonra psikiyatrist olmak için çalıştığı San Francisco’da bulunan Stanford Tıp Okulu’na kabul edildi. Stanford’dan 1941 sınıfıyla mezun oldu.

Jean Tatlock, 23 Aralık 1915 tarihinde doğdu. Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri alanında eğitim aldı ve psikiyatri uzmanı oldu. Tatlock, ayrıca bir akademisyen olarak California Üniversitesi, San Francisco (UCSF) tıp fakültesinde çalıştı.

Jean Tatlock ile Openheimer arasında belirli bir ilişki olduğu konusunda belirgin bir bilgi yoktur. Muhtemelen bahsetmek istediğiniz kişi, ünlü fizikçi J. Robert Oppenheimer’dır. J. Robert Oppenheimer, Manhattan Projesi’nde nükleer silahın geliştirilmesinde önemli bir rol oynayan bir bilim insanıdır. Ancak, Jean Tatlock’un Oppenheimer ile olan ilişkisi hakkında herhangi bir bilgi mevcut değildir.

Oppenheimer ile Romantizm

Tatlock cinselliğiyle mücadele etti, bir noktada bir arkadaşına şöyle yazıyordu: “Eşcinsel olduğumu düşündüğüm bir dönem vardı. Hala bir bakıma buna inanmak zorundayım ama gerçekten, mantıksal olarak, erkeksi olmamam nedeniyle olamayacağımdan eminim.” Robert Oppenheimer ile 1936’da yüksek lisans öğrencisiyken ve Oppenheimer Berkeley’de fizik profesörüyken görüşmeye başladı . Washburn komünist destekli İspanyol Cumhuriyetçiler için bir bağış toplama etkinliği düzenlediğinde, Komünist Parti üyesi olan ev sahibesi Mary Ellen Washburn aracılığıyla tanıştılar.

Çift çıkmaya başladı ve iddiaya göre tutkulu bir ilişki yaşadı. Ona iki kez teklif etti ama o reddetti. Tatlock, Oppenheimer’ı 1930’ların sonlarında radikal siyasetle ve Komünist Parti veya Rudy Lambert ve Thomas Addis gibi ilgili gruplarla ilgili veya onlara sempati duyan kişilerle tanıştırmakla tanınır. Oppenheimer, 1 Kasım 1940’ta evlendiği Kitty Harrison ile ilişki kurduktan sonra çift görüşmeye devam etti. Oppenheimer ve Tatlock, 1941’de Yeni Yılı birlikte geçirdiler ve bir kez San Francisco’daki Mark Hopkins Oteli’nde tanıştılar. Oppenheimer’ın Tatlock’un arkadaşlarıyla ilişkisi, 1954’teki güvenlik duruşmasında ona karşı delil olarak kullanıldı.

Oppenheimer, Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu Genel Müdürü Tümgeneral Kenneth D. Nichols’a 4 Mart 1954 tarihli bir mektupta, ilişkilerini şu şekilde tanımladı: 1936 baharında, arkadaşlarım tarafından üniversitede tanınmış bir İngilizce profesörünün kızı olan Jean Tatlock ile tanıştırılmıştım; ve sonbaharda ona kur yapmaya başladım ve birbirimize yakınlaştık. Kendimizi nişanlı olarak düşünecek kadar evliliğe en az iki kat yaklaşmıştık. 1939 ile 1944’teki ölümü arasında onu çok nadiren gördüm. Bana Komünist Partisinden bahsetti. Çıkarlarının gerçekten politik olduğuna inanmıyorum. Bu ülkeyi, insanlarını ve hayatını seviyordu. Görünüşe göre, birçoğunu daha sonra tanıyacağım birçok gezgin ve Komünistin bir arkadaşıydı. Solcu arkadaşlar edinmemin ya da İspanya’daki Loyalist dava ve göçmen işçilerin örgütlenmesi gibi şimdiye kadar bana çok uzak görünen davalara sempati duymamın tamamen Jean Tatlock yüzünden olduğu izlenimini vermemeliyim. Katkıda bulunan diğer nedenlerden bazılarından bahsettim. Yeni arkadaşlık duygusunu beğendim ve o zamanlar, zamanımın ve ülkemin yaşamının bir parçası olmaya geldiğimi hissettim.

Bazı tarihçiler, Oppenheimer’ın Manhattan Projesi üzerinde çalışırken Tatlock ile evlilik dışı bir ilişki yaşadığına inanırken diğerleri, Tatlock ile 1943 yılının Haziran ayı ortalarında Los Alamos Laboratuvarı’nın başına seçilmesinden sonra yalnızca bir kez görüştüğünü iddia ediyor. 14 Haziran 1943’te Oppenheimer, David Hawkins’i idari asistan olarak işe almak için Berkeley’deydi. Oppenheimer ve Tatlock, yeşil 1935 Plymouth coupe’siyle bir Meksika restoranına gittiler ve geceyi onun San Francisco’daki 1405 Montgomery Caddesi’ndeki dairesinde birlikte geçirdiler. Bu sırada, dışarıda sokakta bekleyen ABD Ordusu ajanları onları gözetim altına aldı. O görüşmede ona onu hala sevdiğini ve onunla birlikte olmak istediğini söyledi. Onu bir daha hiç görmedi. Edith Arnstein Jenkins, Tatlock’un yakın bir arkadaşı olan Mason Robertson ile Tatlock’un kendisine lezbiyen olduğunu söylediğini iddia ettiği bir konuşmayı hatırladı. Tatlock’un Mary Ellen Washburn ile bir ilişkisi olması muhtemeldir. 1940’larda bir psikanalist olarak, eşcinselliğini üstesinden gelinmesi gereken ve nihai intiharına yol açmış olabilecek patolojik bir durum olarak gördü.

Ölümü

Tatlock ciddi bir klinik depresyon geçirdi ve Zion Dağı’nda tedavi görüyordu. 5 Ocak 1944 günü saat 13.00 sularında babası, 1405 Montgomery Caddesi’ndeki dairesine geldi. Kapı zilini çalmasına cevap gelmeyince pencereden içeri girdi. Onu ölü olarak, banyoda bir minder yığınının üzerinde yatarken, kafası kısmen dolu küvete dalmış halde buldu. İmzasız bir intihar notu vardı.

Her şeyden tiksiniyorum… Beni sevenlere, bana yardım edenlere, tüm sevgi ve cesaret. Yaşamak ve vermek istedim ve bir şekilde felç oldum. Anlamak için deli gibi uğraştım ve yapamadım… Sanırım hayatım boyunca bir yük olurdum – en azından felçli bir ruhun yükünü savaşan bir dünyadan alabilirdim.

Babası onun yazışmalarını buldu ve şöminede mektupları ve fotoğrafları yakarak gözden geçirdi. Akşam 5:10’da polisle temasa geçen Halstead Cenaze Evini aradı. Polis, adli tabip yardımcısı eşliğinde saat 17:30’da geldi. Öldüğü sırada FBI tarafından gözetleniyordu ve telefonu dinleniyordu, bu nedenle bundan haberdar olan ilk kişilerden biri bir teletip bağlantısı aracılığıyla FBI direktörü J. Edgar Hoover’dı. Ölüm haberi Bay Area gazetelerinde yer aldı.

Şubat 1944’te yapılan resmi bir soruşturma, “İntihar, nedeni bilinmiyor” kararını verdi. Adli tıp görevlisi raporunda, Tatlock’un ölümünden kısa bir süre önce tam bir yemek yediğini tespit etti. Biraz barbitürat almıştı ama ölümcül bir doz almamıştı. Normalde alkolle birleştirildiğinde ” Mickey Finn ” ile ilişkilendirilen bir ilaç olan kloral hidrat izleri bulundu , ancak pankreasındaki ağır bir içici olduğunu gösteren hasara rağmen kanında alkol yoktu. Bir hastanede çalışan bir psikiyatrist olarak kloral hidrat gibi sakinleştiricilere erişimi vardı. Adli tabip, 4 Ocak günü saat 16.30 sıralarında öldüğünü tespit etti. Ölüm nedeni “akut ödem” olarak kaydedildi.akciğer tıkanıklığı” – küvette boğuluyor. Küvetin üzerine diz çökmüş, kloral hidrat almış ve başını suya daldırmış gibi görünüyor. Zaman zaman tarihçiler ve kardeşi Hugh tarafından, bazı şüpheli durumlar olduğu için ölümünün gerçekten bir intihar olup olmadığı konusunda spekülasyonlar yapıldı. Manhattan Projesi için çalışan istihbarat ajanları tarafından öldürüldüğüne dair komplo teorisi, Amerikan istihbarat teşkilatları tarafından gerçekleştirilen suikastların ayrıntılarını ortaya çıkaran 1975 Kilise Komitesi tarafından desteklendi ve Manhattan adlı kurgusal TV dizisinde tasvir edildi. Bir doktor şunu gözlemledi: “Akıllıysanız ve birini öldürmek istiyorsanız, bunu yapmanın yolu budur.” Tatlock’un babası, onun kalıntılarını yaktırdı.

5/5 - (3 votes)
Haber Oku
Tidings Globe