casus
casus

Viyana’nın casusluk sorunu kontrolden çıkıyor

1 min read

Avusturya, Rus ajanlarının ‘gerçek bir uçak gemisi’ haline geldi. Gölgeli soğuk savaş entrikalarıyla eş anlamlı bir şehir olan Viyana, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra bir kez daha Avrupa’nın casusluk başkenti haline geldi ve Avusturya hükümeti bunu değiştirmek için hiç acele etmiyor gibi görünüyor. Avrupa ülkeleri diplomatik kisve altında poz veren 400’den fazla Rus casusunu topraklarından çıkardı.

Avusturya şimdiye kadar sadece dört kişiyi sınır dışı etti. Üst düzey bir batılı istihbarat yetkilisi, Viyana’da hala 180’den fazla akredite Rus diplomat olduğunu ve bunların en az üçte birinin istihbarat toplama faaliyetleri için diplomatik kılıf kullandığının bilindiğini söyledi.

Çin, İran, İsrail ve Suudi ajanları da Avusturya’da çok sayıda bulunuyor ve onları izlemekle görevli düzinelerce Amerikalı, İngiliz ve Avrupalı… Rus istihbaratının başkenti haline gelen Viyana’dan Rus casuslar bütün Avrupa’daki faaliyetleri merkezi olarak yönetiyor.

4.8/5 - (5 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe