Mary McLeod Bethune
Mary McLeod Bethune
///

Mary McLeod Bethune’nin sıra dışı hayatı! Mary McLeod Bethune Kimdir?

1 min read

Mary McLeod Bethune bir eğitimci, sivil haklar ve kadın hakları aktivisti, kolej başkanı ve ABD başkanlarına danışmandı. Son zamanlarda, ABD Capitol‘ün kubbesinde bir Bethune heykeli açıldı. Başkanlara eğitimci ve danışman Bethune, İç Savaş sona erdikten on yıl sonra Güney Carolina, Mayesville’de doğdu. Anne ve babası köleleştirilmişti. Yeniden Yapılanma döneminde Siyah Amerikalılar için alışılmadık olan Mayesville’de okula gitti.

Bu fırsat onu bir eğitimci olarak yoluna koydu . Bethune, Georgia ve Güney Carolina’da öğretmen olarak çalıştı. 1898’de Albertus Bethune ile evlendikten sonra Florida, Palatka’da bir misyoner okulu açtı. Sonraki yirmi yılda Florida, Daytona Beach’te kızlar için bir okul açtı ve Bethune-Cookman Koleji’nin kurulmasına yardım etti. Orada 1931-1947 yılları arasında hizmet veren ilk Siyah kadın kolej başkanı oldu. Hayatı boyunca, Bethune, Başkanlar Calvin Coolidge ve Herbert Hoover’a eğitim ve genç istihdamı konusunda tavsiyelerde bulunmanın yanı sıra hem NAACP’nin hem de Ulusal Kent Birliği’nin başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

First Lady Eleanor Roosevelt’in arkadaşı olan Bethune, Ulusal Gençlik İdaresi için özel danışman olarak hizmet etmesini isteyen Başkan Franklin D. Roosevelt’in dikkatini çekti. Oradan Bethune , New Deal kapsamında Siyah Amerikalılar için daha fazla fırsat yaratmak için çalıştığı Roosevelt’in “Kara Kabine”sinin bir parçası oldu . İkinci Dünya Savaşı sırasında, Siyah kadınları Kadın Yardımcı Kolordusuna ve Gönüllü Acil Servise Kabul Edilen Kadınları dahil etmek için Başkan Harry S. Truman ile çalıştı. Bu Siyah kadınlar Avrupa tiyatrosunda hizmet etmeye devam ettiler. 1940’ların sonlarında Daytona Beach’teki evine emekli olduktan sonra, Bethune 18 Mayıs 1955’te öldü.

Bethune’nin heykeli Temmuz ayında açıldığında, heykeli ABD Capitol Ulusal Heykel Salonu Koleksiyonu’nda bir devlet hediyesi olarak bağışlanan ilk Siyah Amerikalı oldu. Heykeltıraş Nilda Comas, aynı zamanda Capitol’deki Ulusal Heykel Salonu koleksiyonunda eseri bulunan ilk Hispanik sanatçıdır. Heykel, Bethune’yi akademik bir kep ve cüppe içinde, sol elinde İspanyol mermerinden yapılmış siyah bir gül ve sağında Roosevelt’e ait bir baston – Roosevelt’e ait bir baston tutan tasvir ediyor. Baz Bethune’den bir alıntı içeriyor: “İnsan ruhuna yatırım yapıyorum. Kaba bir elmas olabilir.”

ShareAmerica

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe