John F. Kennedy'nin Atatürk taziye mesajı! ABD Başkanı John F. Kennedy'nin müthiş Atatürk ve Türkiye analizleri!
John F. Kennedy'nin Atatürk taziye mesajı! ABD Başkanı John F. Kennedy'nin müthiş Atatürk ve Türkiye analizleri!
/

John F. Kennedy’nin Atatürk taziye mesajı! ABD Başkanı John F. Kennedy’nin müthiş Atatürk ve Türkiye analizleri!

1 min read

John F. Kennedy’nin 10 Kasım 1063 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e Atatürk’ün ölüm yıldönümü vesilesi ile yazdığı taziye mesajı tekrar gündem oldu. John F. Kennedy’nin Atatürk’ü ve Türkiye’yi bu derece analiz etmesi ve yoğun duygular içeren mesaj yazması dikkatleri çekti. İşte John F. Kennedy’nin o mesajı:

Kemal Atatürk’ün ölümünün 25. yıl dönümü anma törenine katılmaktan onur duyuyorum. atatürk adı akla, bu yüzyılın büyük adamlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkının ilham veren liderliğini, modern dünyayı kavrayan bakış açısını ve bir askeri lider olarak cesaretini getiriyor.

Çökmekte olan bir imparatorluktan, özgür bir Türkiye’nin doğması, yeni Türkiye’nin gururla bağımsızlığını ilan etmesi ve o zamandan beri bunu sürdürmesi, Atatürk ve Türk halkının başarısıdır. türkiye cumhuriyetinin doğuşundan ve o zamandan beri Türkiye ve Atatürk’ün başlattığı köklü değişimlerden daha başarılı bir ulusal özgüven örneği kesinlikle yoktur.

Atatürk, Türkiye ile amerika birleşik devletleri arasında, geleneksel olarak var olan dostane ilişkilerle derinden ilgilenmiştir. demokratik yönetimimize dikkat çekmiş ve bir keresinde adeta bir kehanet verir gibi, “şimdi arkadaşız ancak gelecekte çok daha yakın arkadaş olacağız” demiştir. şimdiki yakın ittifakımız, Atatürk’ün bağımsız bir Türkiye’de, özgür bir yönetim şekli için attığı sağlam temele kadar takip edilebilir. ABD’nin, bizi Atatürk’ün ülkesine ve Atatürk’ün, Türkiye’de ve dünyada kurulmasına yardımcı olduğu ideallere bağlayan bu ittifaka ortak olabilmesinden gurur duyuyorum.

Bu büyük adamı ölüm yıl dönümünde selamlıyorum.

John F. Kennedy

4.3/5 - (6 votes)
Haber Oku
Tidings Globe