Joe Biden, NATO'yu Rusya ile uzun bir çatışma için hazırlıyor!
Joe Biden, NATO'yu Rusya ile uzun bir çatışma için hazırlıyor!
//

Joe Biden, NATO’yu Rusya ile uzun bir çatışma için hazırlıyor!

1 min read

ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya’nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO müttefikleri toplantısında dünya halklarına ve NATO üyelerine hitaben yaptığı konuşmasında “savaş ne kadar sürerse sürsün tereddüt etmeyin” dedi.

Konuşması, Amerikalıları ve NATO ülkelerini yıllarca sürebilecek bir çatışmaya hazırlıyor gibiydi. Biden, Rus lideri Putin’i komşu bir ülkeyi işgal ederek büyük bir stratejik hata yapan ve kötü bir bahis oynayan kişi olarak tanımladı. Ayrıca ABD, uzun süredir NATO ülkelerini Ukrayna’ya yeterince askeri destek vermemekle suçluyordu fakat bu NATO toplantısında Başkan Biden’ın girişimleri neticesinde NATO ülkeleri askeri harcamaları artırma taahhüdünde bulundu. NATO ülkeleri ayrıca Ukrayna’ya yüz milyonlarca dolarlık yeni yardım sağlama taahhüdünde bulundu.

Kısacası ABD, bu NATO zirvesinde bütün üye ülkeleri dize getirdi denilebilir. Biden’ın NATO’daki bir diğer başarısı ise İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı ile Baltık denizinin NATO kontrolüne geçmesi oldu. NATO artık Baltık denizinde de önmeli bir güç olarak Rusya için bir diğer tehdit olarak ortaya çıktı. Satranç tahtasında artık Rusya’ya karşı hamlelerden biri olarak Baltık yer alıyor.

Eski Başkan Donald J. Trump’ın NATO’yu pasifize eden hamlelerine karşılık Joe Biden NATO’yu tarihte hiç olmadığı kadar diriltmiş ve aktif bir savaş moduna sokmuş durumda. NATO liderleri kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda Rusya ile ateşkes veya Kore tarzı ateşkes müzakerelerini bir kez bile tartışmadılar. NATO’nun gündeminde barış falan yok. Tek gündem var o da Rusya’nın ve Putin’in dize getirilmesi.

5/5 - (7 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe