Green Card nedir? Green Card tarihi nedir? Green Card avantajları nelerdir?
Green Card nedir? Green Card tarihi nedir? Green Card avantajları nelerdir?

Green Card nedir? Green Card tarihi nedir? Green Card avantajları nelerdir?

2 mins read

ABD Yeşil Kartı, resmi olarak Yasal Daimi İkamet Kartı veya Form I-551 olarak adlandırılır. Çok rağbet gören ABD göçmen vizesini – Yeşil Kart Çekilişi veya alternatif başvuru süreçlerinden biri aracılığıyla – alan herkese Amerika Birleşik Devletleri için sınırsız çalışma ve oturma izni verilir.

Belgeyi veren makam, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) ile iletişim kurarken, yeni bir Yeşil Kart adayı başlangıçta “Başvuru Sahibi” veya “Lehdar” olarak adlandırılır. Green Card’ın yasal sahipleri aynı zamanda “Yasal Daimi İkamet Eden Kişiler” veya “LPR” olarak da anılır.

Başarılı bir Green Card başvuru sürecinin ardından Green Card, ABD’li taraftarların iş ve ikamet yerlerini özgürce seçmelerine, ülkeye kolayca giriş ve çıkış yapmalarına , ABD’de çok daha düşük maliyetle eğitim görmelerine ve bir süre sonra ek avantajlar elde etmelerine olanak sağlıyor.

Diğer ABD vizelerinin aksine, Yeşil Kart Amerika’ya taşınmanın tek sürdürülebilir yoludur. Bu, Yasal Daimi İkametgahın ömür boyu geçerliliğinden kaynaklanmaktadır.

Geçici çalışma vizeleri ile de ABD’de bir süre yaşayıp çalışabilseniz de, ABD vizenizin bitiş tarihi kalıcı bir risk oluşturmaktadır.

ABD her zaman mükemmel bir göçmen ülkesi olmuştur. 19. ve 20. yüzyılın başlarında, Amerika Birleşik Devletleri’ne göç hala düzensizdi – Amerika, dünyanın her yerinden sınırsız sayıda göçmene açıktı.

Amerikan İç Savaşı’ndan sonra, ABD Yüksek Mahkemesi ilk yenilikleri tanıttı. Daha sonra, 1933’te “ABD Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Servisi” (kısaca INS) kuruldu.

Bugünkü Yeşil Kartın temeli II. Dünya Savaşı sırasında atıldı: 1940’ta ABD Kongresi , Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmek için ilk somut kuralları belirleyen Yabancı Kayıt Yasası’nı kabul etti.

İlk kararlardan biri, Amerika Birleşik Devletleri’ne giren tüm göçmenleri incelemek ve onlara bir kimlik kartı vermekti. Düzenlenen belgeye daha sonra “Uzaylı Kartı” veya “Yabancı Kayıt Makbuz Kartı” adı verildi ve aslında parlak yeşildi. “Yeşil Kart” lakabı böyle ortaya çıktı.

2003 yılında ABD Göçmenlik ve Vatandaşlığa Kabul Dairesi’nin (INS) adı “ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri” olarak değiştirildi. USCIS bugün hala Yeşil Kart veriyor.

Yeşil Kart birkaç yıl boyunca değişen renklerde üretildikten sonra (önce sarı, sonra pembe, sonra mor-mavi), ABD hükümeti 2010’da yeşil bir tasarıma geri dönmeye karar verdi.

Green Card’ın avantajları nelerdir?

ABD Yeşil Kartına sahip olmak, sahibine neredeyse bir ABD vatandaşının sahip olduğu haklara eşit tüm hakları verir. Bunlar şunları içerir:

  • ABD’de sınırsız ikamet
  • ABD’de sınırsız çalışma izni
  • Vize veya ESTA olmadan sınırsız ve kolay giriş ve çıkış
  • Green Card sahibi olarak 5 yıl sonra Medicare yardımları ve diğer devlet yardımları için uygunluk
  • Green Card’sız bir ABD üniversitesinde risksiz ve %80’e kadar daha ucuz eğitim alma hakkı
  • Öğrenciler için federal kredi imkanı
  • Kriz güvenliği: Yeşil Kart sahipleri genellikle seyahat ambargolarından etkilenmezler.
  • İşletme ve ticari lisansların karmaşık olmayan şekilde elde edilmesi
  • Aile üyeleri (eş ve 21 yaşından küçük evli olmayan çocuklar) da otomatik olarak Green Card almaya hak kazanırlar.
  • Green Card sahibi olarak 3 veya 5 yıl sonra ABD vatandaşlığına başvurmak mümkündür.
Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe