Granville Sharp kimdir? Granville Sharp hayatı ve biyografisi!

1 min read

Sharp, Sierra Leone’deki ilk serbest bırakılan Afrikalı kölelerin ilk yerleşimcilerinin İngiliz kaldırıcısı ve kışkırtıcısıydı.

Granville Sharp 10 Kasım 1735’te Durham’da doğdu. Sekiz çocuktan biriydi ve babası bir din adamıydı. 15 yaşında, Sharp bir Londra keten örtüsüne atandı ve daha sonra memur olarak çalışmaya başladı. Kendisine Yunanca ve Latince öğrettiği teoloji ve müzik de dahil olmak üzere çeşitli ilgi alanları vardı. O ve erkek kardeşleri sık sık birlikte konserler verdiler.

Köleliğe olan ilgisi 1765 yılında efendisi tarafından kötü bir şekilde dövülmüş bir köle olan Jonathan Strong ile arkadaş olduktan sonra başladı. Strong’un eski sahibi onu Karayipler’de köleliğe geri satmaya çalıştığında, Sharp lord belediye başkanına başarılı bir dava açtı ve Strong serbest bırakıldı. Sharp daha sonra zamanını, bir kölenin İngiltere’yi terk etmeye zorlanıp zorlanmayacağı konusunda kesin bir hukuki karar vermeye zorladı. Köle sahiplerinin köleleri Britanya’ya girdikten sonra yasal olarak sömürgelere dönmeye zorlayamayacakları sonucuna varacak olan Lord Şef Adalet William Mansfield tarafından ünlü 1772 kararını güvenceye almakla ilgiliydi. Bu, birçok kişi tarafından Britanya’daki köleliği etkili bir şekilde ortadan kaldıran bir şey olarak görülüyordu.

Köleliğin kaldırılmasına yönelik kampanyasının yanı sıra Sharp, parlamenter reformu ve işçiler için daha iyi ücretleri destekleyen diğer radikal siyasi görüşler de taşıdı. 1776’da İngiliz hükümetinin Amerikan sömürgecileriyle yaptığı savaşla anlaşmazlık içinde kamu hizmeti pozisyonundan istifa etti.

1780’lerin ortalarında Sharp, önce İngiltere’den sonra Kanada’dan eski köleleri batı Afrika’ya yerleşmeye teşvik eden Sierra Leone yeniden yerleşim projesinin bir destekçisi oldu. 1787’de Sharp ve arkadaşı Thomas Clarkson, Köle Ticaretinin Kaldırılması Derneği’nin oluşturulmasında etkili oldu. Sharp ve Clarkson Anglikan olmasına rağmen, diğer kurucu üyelerin çoğu Quaker’dı. Daha sonra milletvekili William Wilberforce’i mecliste sözcüsü olmaya ikna ettiler.

Köle ticareti 1807’de kaldırıldıktan sonra Sharp ve Clarkson köleliğin tamamen ortadan kaldırılması için çalışmaya devam etti. Sharp 6 Temmuz 1813’te Londra’da öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe