Ernest Shackleton kimdir? Ernest Shackleton hayatı ve biyografisi!

1 min read

Shackleton, 1914-16 yıllarındaki ‘Dayanıklılık’ seferine liderlik etmekle tanınan bir İngiliz-İrlandalı Antarktika kaşifiydi.

Ernest Henry Shackleton, 15 Şubat 1874’te County Kildare, İrlanda’da doğdu. Babası bir doktordu. Aile, Shackleton’ın eğitildiği Londra’ya taşındı. Babasının doktor olma isteğini reddederek, 16 yaşındayken ticaret donanmasına katıldı ve 1898’de usta bir denizci olarak kalifiye oldu. Geniş seyahat etti, ancak kutupları keşfetmeye hevesliydi.

1901’de Shackleton, İngiliz deniz subayı Robert Falcon Scott’un ‘Discovery’ gemisinde liderliğindeki Antarktika seferi için seçildi. Scott ve bir diğeriyle Shackleton, son derece zor koşullarda Güney Kutbuna doğru yürüdü ve Kutup’a daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştı. Shackleton ciddi şekilde hastalandı ve eve dönmek zorunda kaldı, ancak değerli deneyimler kazandı.

İngiltere’de, Shackleton gazeteci olarak biraz zaman geçirdi ve daha sonra İskoç Kraliyet Coğrafya Derneği sekreteri seçildi. 1906’da başarısız bir şekilde Dundee’de parlamentoya aday oldu. 1908’de kendi keşfinin lideri olarak ‘Nimrod’ Antarktika’ya döndü. Keşif sırasında ekibi Erebus Dağı’na tırmandı, birçok önemli bilimsel keşif yaptı ve Güney Kutbuna eskisinden daha da yaklaşarak bir rekor kırdı. İngiltere’ye döndüğünde şövalyeydi.

1911’de Norveçli kaşif Roald Amundsen Güney Kutbuna, ardından dönüş yolculuğunda ölen Scott’a ulaştı. 1914 yılında Shackleton, Antarktika’ya üçüncü yolculuğunu ‘Endurance’ gemisi ile yaptı ve Antarktika’yı Güney Kutbu üzerinden geçmeyi planladı. 1915’in başlarında, ‘Dayanıklılık’ buzda sıkıştı ve on ay sonra battı. Shackleton’un mürettebatı yüzen buzda yaşamak için gemiyi terk etmişti. Nisan 1916’da, sonunda Fil Adasına ulaşan üç küçük teknede yola çıktılar. Beş mürettebat üyesi alan Shackleton yardım almaya gitti. Küçük bir teknede, altı adam 16 gün geçirdikten sonra 1.300 km okyanusu geçerek Güney Georgia’ya ulaştı ve daha sonra adada bir balinalama istasyonuna yürüyüş yaptı. “Dayanıklılık” dan geriye kalanlar Ağustos 1916’da kurtarıldı. Seferin hiçbir üyesi ölmedi. Shackleton’ın ‘Endurance’ keşif gezisini anlatan ‘South’ 1919’da yayınlandı.

Shackleton’ın dördüncü seferi Antarktika kıtasını dolaşmayı amaçladı, ancak 5 Ocak 1922’de Shackleton Güney Georgia’dan kalp krizinden öldü. Adaya gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe