Percy Bysshe Shelley kimdir? Percy Bysshe Shelley hayatı ve biyografisi!

1 min read

İngiliz Romantik şairleri arasında önemli bir isim olan Shelley, alışılmadık bir hayat sürdü ve trajik bir şekilde genç öldü.

Percy Bysshe Shelley 4 Ağustos 1792’de Sussex’teki Horsham yakınlarında doğdu. Babası meclis üyesiydi. Shelley Eton’da ve Oxford Üniversitesi’nde eğitim gördü. Orada Tom Paine ve William Godwin gibi radikal yazarları okumaya başladı. 1811’de ateizmi destekleyen bir broşüre yaptığı katkıdan dolayı kovuldu.

Shelley daha sonra 16 yaşındaki Harriet Westbrook ile İskoçya’ya gitti. Ortaya çıkan skandal ailesi ile ciddi bir çatlak yarattı. Harriet ve Shelley’in iki çocuğu vardı, ama yakında ayrıldılar. 1813’te Shelley ilk ciddi eseri ‘Queen Mab’yı yayınladı.

1814’te Shelley, 16 yaşındaki yazar William Godwin (Shelley’nin arkadaşı) ve Mary Wollstonecraft’ın kızı Mary’ye aşık oldu. Çift birlikte Avrupa’da seyahat etti ve 1816 yazını Lord Byron ile Cenevre Gölü’nde geçirdi. Shelley şiir yazdı ve Mary bu fikri ‘Frankenstein’ adlı romanı için tasarladı.

1816 Aralık’ında Shelley ve Mary, Harriet’in boğulmasından sadece birkaç hafta sonra evlendi. Shelley 1818’de ailesini şehirden şehre taşındıkları İtalya’ya götürdü. Shelley’nin çocuklarından ikisi öldü ve Mary’nin kendisi sinir krizi geçirdi. Bununla birlikte, bu Shelley’nin hayatının en verimli dönemi oldu. Şiirleri arasında arkadaşı ve şair John Keats’in ölümünden esinlenilen ‘Prometheus Unbound’ (1818-19) ve ‘Adonais’ (1821) vardı.

1822 Nisan’ında Shelleys, kuzeybatı İtalya sahilindeki Lerici koyuna yerleşti. 8 Temmuz’da Shelley, teknesi devrildiğinde ve boğulduğu zaman arkadaşları Lord Byron ve James Leigh Hunt’ı ziyaret etmekten dönüyordu. Yakıldı ve külleri, Keats’in de gömüldüğü Roma’daki Protestan Mezarlığı’na yerleştirildi.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe