ABD'de siyasi partiler nelerdir? Amerika'da hangi partiler var? Amerika seçimleri nasıl yapılıyor?
ABD'de siyasi partiler nelerdir? Amerika'da hangi partiler var? Amerika seçimleri nasıl yapılıyor?

ABD’de siyasi partiler nelerdir? Amerika’da hangi partiler var? Amerika seçimleri nasıl yapılıyor?

1 min read

Amerikalılar, seçimlerde oy vererek, siyasi partilere ve seçim kampanyalarına katılarak demokratik haklarını düzenli olarak kullanırlar. Bugün ABD’de iki ana parti vardır. Demokratik Parti ve cumhuriyetçi Parti. Demokratik Parti, Thomas Jefferson’un 1800’den önce kurduğu partinin devamıdır. Cumhuriyetçi Parti ise, Abraham Lincoln ve köleliğe karşı çıkan diğer siyasetçiler tarafından 1850’lerde kurulmuş, zaman içinda ülkede yayılmıştı.

Demokratik Parti daha liberal, Cumhuriyetçi Parti ise muhafazakâr kabul edilir. Demokratlar, hükümetin, halkın ihtiyaçlarına uygun sosyal ve ekonomik programlar hazırlamakla yükümlü olduğunu savunurlar. Cumhuriyetçiler, bu programlara karşı değildir ama vergi ödeyen vatandaşa pahalıya malolduğuna inanırlar. Cumhuriyetçiler, güçlü bir özel sektör, vatandaşı, hükümete bağımlı olmaktan kurtaracağı için girişimciliği teşvik etmekten yanadırlar.

Her iki parti de her kesimden çok sayıda taraftar bulmakta ve büyük seçmen kitlelerinin siyasi görüşlerini kucaklamaktadır. Üyeler, seçilmiş parti yetkilileri her konuda birbirleriyle aynı fikirde olmak zorunda değildir. Amerika’da, bir kamu görevine aday olmak ya da oy vermek için bir partiye üye olmak mecburiyeti yoktur. Ama bir partinin sağlayacağı mali destek ve kampanya desteği olmadan seçilmek çok zordur.

ABD’de bazen –3. partiler olarak anılan- küçük siyasi partiler de kurulur. Ama onların adaylarının seçim kazanması enderdir. Küçük partiler genelde,  seçmenleri ilgilendiren ama siyasi söylemlerde ihmâl edilen konulara dikkat çeker. Ana partilerden biri, ya da ikisi bu konuyu gündemine aldığı zaman 3. parti sahneden silinir.

Genel seçimler, her 2 yılda bir, çift rakamlı yıllarda, Kasım ayının ilk pazartesi günü yapılır. Genellikle eyalet seçimleri ve yerel seçimlerle aynı zaman denk gelir. Ama onların tarihini değiştirmek, ertesi yıl yapmak da mümkündür.

Amerikalılar, siyasete katılma oranlarını kendileri belirleme hakkına sahiptir. Vatandaşların çoğu, siyasete aktif biçimde katılır. Bir aday için gönüllü çalışır, belli bir savı destekler ya da kendi adaylıklarını koyarlar. Diğerleri ise, sadece seçim günü oyunu kullanır. Özgürlüklerinin koruma altında olduğunu bilerek, demokratik sistemin çalışmasını sessizce izlerler.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe