Eamon de Valera kimdir? Eamon de Valera hayatı ve biyografisi!

1 min read

De Valera, İrlanda Özgür Devletini kuran antlaşmaya karşı çıktı ancak yeni devleti yönetmeye ve şekillendirmeye devam etti.

Edward George de Valera 14 Ekim 1882’de New York’ta İspanyol bir baba ve İrlandalı bir anne olarak dünyaya geldi. İki yaşında İrlanda’ya taşındı ve Limerick’deki akrabalar tarafından büyütüldü. Matematik öğretmeni ve İrlanda dil hareketinin hevesli bir destekçisi oldu.

De Valera, İrlanda cumhuriyetini ilan eden 1916 Paskalya Yükselişi’nde liderdi. Tutuklandı, Amerikan doğumu nedeniyle ölüm cezasından kurtuldu ve bunun yerine hapis cezası aldı. Serbest bırakılması üzerine 1918 genel seçimlerinde Sinn Fein Partisi adayı olarak kaldı. Sinn Fein, Ulster dışındaki koltukların çoğunu kazandı, ancak İrlanda’yı yönetmek için bağımsız bir parlamento (Dail Eireann) kurmak yerine Westminster’de yer almayı reddetti. De Valera, Dail başkanlığına seçildi.

Sinn Fein’in silahlı kanadı olan İrlanda Cumhuriyet Ordusu, Taç güçlerine karşı gerilla savaşı başlattı. İki yıl süren şiddetin ardından bir ateşkes kabul edildi ve İngilizlerle bir Sinn Fein heyeti tarafından müzakere edilen bir anlaşma imzalandı. Sinn Fein müzakere partisine önderlik eden Michael Collins sonucu ‘özgürlük elde etme özgürlüğü’ olarak nitelendirdi. Ancak de Valera, İrlanda’nın bölünmesini içeren ve bağımsız bir cumhuriyet oluşturmadığı için anlaşmaya karşı çıktı. Anlaşma Dail’de dar bir farkla geçti ve de Valera başkanlıktan istifa etti. Antlaşma karşıtı tarafı, yeni Özgür Devlet hükümetine karşı sert bir iç savaşta yönetti. Collins’i öldürmesine rağmen, düzensizlikler yenildi.

De Valera kendisini yeni tazminat ile uzlaştırdı ve partisi Fianna Fail’i 1927’de Dail’e götürdü. Fianna Fail, 1932’de seçimleri kazandı. 1937’de Özgür Devleti ilan etmeyi bırakmasına rağmen, İrlanda için daha fazla özerklik iddia eden yeni bir anayasa yazdı. cumhuriyet. Bu, 1948’de muhalefet ettiği bir dönemde oldu. Daha sonra üç kez başbakan (taoiseach) ve daha sonra 1973’e kadar tuttuğu cumhurbaşkanı olarak seçildi. De Valera’nın yönetimi altında İrlandalıların kültürel kimliği Cumhuriyet Roma Katolik ve Galyalı olarak öne sürülmüştür. Tam bağımsızlık sağlandı, ancak çoğunluk Protestan ve İngiliz Kuzey İrlanda ile kalıcı bir konaklama sonuçlandı.

De Valera 29 Ağustos 1975’te öldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe