Catherine de Medici kimdir? Catherine de Medici hayatı ve biyografisi!

1 min read

İtalyan doğumlu Fransız kraliçesi, naip ve Fransa’nın üç kralının annesi. 16. yüzyılda Fransa’da, özellikle Din Savaşları’nda güçlü bir etkiydi.

Caterina Maria Romola di Lorenzo de Medici 13 Nisan 1519’da Floransa’da doğdu. Babası Urbino Dükü ve Floransa hükümdarı Lorenzo de Medici’ydi ve annesi Fransa Kralı Francis I’in kuzeni Madeleine de la Tour d’Auvergne’ydi. .

Catherine’in annesi iki haftalıkken ve babası kısa süre sonra öldü. 1533’te, 14 yaşında Catherine’in amcası Papa VII. Clement, evliliğini Fransa kralının ikinci oğlu Orléans Dükü ile düzenledi.

Evlendikten bir yıl sonra, Dük Diane de Poitiers ile uzun bir ilişki başlattı. Diane, önümüzdeki 25 yıl boyunca hayatında baskın bir güç olarak kaldı ve Catherine’i terk etti. Evlendikten on yıl sonra Catherine ilk çocuklarını doğurmadı. Bu kraliçenin pozisyonunu büyük ölçüde iyileştirdi ve çiftin sonunda hayatta kalan yedi çocuğu vardı.

1536’da Orléans Dükü tahtın varisi oldu. On bir yıl sonra Fransa 2. Henry taç giydi. Ne yazık ki, Henry 1559’da bir mızrak dövüşünde öldüğünde, Catherine’i siyasi sahneye iten kısa bir saltanattı. En büyük oğulları Francis ilan edildi, ancak bir yıldan az bir süre sonra öldü. Sonra 1560’da ikinci oğulları Charles, sadece on yaşındayken taç giydi. Catherine genç kral için naip olarak davrandı ve sonuç olarak Charles’a saltanatı boyunca egemen oldu.

İlk önce Huguenots’a (Fransız Protestanlar) yönelik uzlaştırıcı bir politika benimsedi, ancak 1562’de Fransa’da, Fransız Din Savaşları olarak bilinen çatışma serisinin başlangıcını işaret eden iç savaş başladı.

1572’de uzlaşmayı sağlamak için Catherine kızı Marguerite’nin evliliğini Navarre Kralı Protestan Henry’ye ayarladı. Paris’teki düğün kutlamaları sırasında, Huguenot lideri Coligny, düğün için toplanan yüzlerce Protestan gibi öldürüldü. Bu, Catherine’in muhtemelen dahil olduğu St Bartholomew Günü Katliamı olarak bilinir.

Charles IX 1574’te öldü ve Catherine’in en sevdiği oğlu Henry, III. Henry’nin yerine geçti. Hükümette merkezi bir rol oynamaya devam etti ve devam eden iç savaşta muhalif tarafları uzlaştırmak için daha fazla çaba sarf etmedi.

Catherine 5 Ocak 1589’da öldü ve kocasının yanına Paris’teki St Denis kilisesine gömüldü.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe