Benito Mussolini kimdir? Benito Mussolini hayatı ve biyografisi!

1 min read

Mussolini, 1922-1943 yılları arasında Faşizmin kurucusu ve İtalya’nın lideriydi. İkinci Dünya Savaşı’nda İtalya’yı Nazi Almanyası ve Japonya ile ittifak etti.

Benito Amilcare Andrea Mussolini, 29 Temmuz 1883’te İtalya’nın kuzeyindeki Predappio’da doğdu. Babası bir demirciydi. Bölgedeki istihdam beklentileri zayıftı, bu yüzden 1902’de Mussolini sosyalist siyasete karıştığı İsviçre’ye taşındı. 1904’te İtalya’ya döndü ve sosyalist basında gazeteci olarak çalıştı, ancak İtalya’nın Birinci Dünya Savaşı’na girmesine verdiği destek, sosyalizmle kopmasına yol açtı. Eylül 1915’te İtalyan ordusuna alındı.

Mart 1919’da Mussolini, birçok işsiz savaş gazisinin desteğini alarak faşist partiyi kurdu. Onları Siyasi muhaliflerini dehşete düşüren Siyah Gömlek olarak bilinen silahlı birlikler halinde örgütledi. 1921’de Faşist Parti koalisyon hükümetine katılmaya davet edildi.

Ekim 1922’ye gelindiğinde, İtalya siyasi kaosa sürükleniyor gibiydi. Siyah Gömlekler Roma’ya yürüdü ve Mussolini kendisini düzeni geri getirebilen tek adam olarak sundu. Kral Victor Emmanuel, Mussolini’yi bir hükümet kurmaya davet etti. Mussolini yavaş yavaş demokratik hükümet kurumlarını parçaladı ve 1925’te ‘Il Duce’ unvanını alarak diktatör oldu. İtalya’yı büyük bir Avrupa gücü olarak yeniden kurmaya çalıştı. Rejim, güçlü devlet kontrolü ve Mussolini’nin kişilik kültüyle bir arada tutuldu.

1935’te Mussolini Habeşistan’ı (şimdi Etiyopya) işgal etti ve yeni İtalyan İmparatorluğu’na dahil etti. İspanyol İç Savaşı’nda Franco’ya askeri destek verdi. Nazi Almanyası ile artan işbirliği 1939 Çelik Paktı ile sonuçlandı. Hitler’den etkilenen Mussolini, İtalya’da Yahudi karşıtı yasalar uygulamaya başladı. Haziran 1940’ta İngiltere ve Fransa’ya savaş ilan etmesi İtalyan askeri zayıflığını ortaya çıkardı ve ardından Kuzey ve Doğu Afrika ile Balkanlar’da bir dizi yenilgi geldi.

Temmuz 1943’te Müttefik birlikleri Sicilya’ya indi. Mussolini faşist hükümetteki eski meslektaşları tarafından devrildi ve hapsedildi. Eylül ayında İtalya, Müttefikler ile ateşkes ilan etti. Alman ordusu İtalya’yı işgal etmeye başladı ve Mussolini Alman komandoları tarafından kurtarıldı. Yeni bir hükümetin lideri olarak kuruldu, ancak çok az gücü vardı. Müttefikler İtalya üzerinden kuzeye doğru ilerledikçe Mussolini İsviçre’ye doğru kaçtı. İtalyan partizanlar tarafından yakalandı ve 28 Nisan 1945’te vuruldu.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe