Louis Mountbatten kimdir? Louis Mountbatten hayatı ve biyografisi!

2 mins read

Mountbatten, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon saldırısının Hindistan’a karşı yenilgisini denetleyen bir İngiliz deniz subayıydı. İngiliz Hindistan’ın son başkan yardımcısı ve bağımsız Hindistan’ın ilk valisi olarak atandı.

Louis Francis Albert Victor Nicholas Mountbatten 25 Haziran 1900’de Windsor’da doğdu. Alman aristokrat, Battenberg Prensi Louis ve Hesse Prenses Victoria’nın oğlu olarak, İngiliz kraliyet ailesi ile yakın bağlantıları paylaştı (büyük büyükannesi Kraliçe Victoria idi kendisi de Prens Philip’in amcasıydı).

Mountbatten’in babası Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında ilk deniz efendisiydi, ancak Alman karşıtı duygu istifasını zorladı. 1917’de aile, adını Battenberg’den daha az Cermen sesi olan Mountbatten olarak değiştirdi.

Aileye ve yakın arkadaşlara ‘Dickie’ olarak bilinen Mountbatten, 1914’e kadar Dartmouth’daki Kraliyet Donanma Koleji’ne gittiğinde evde eğitim gördü. 1916’da Kraliyet Donanmasına katıldı ve Birinci Dünya Savaşı’nda eylem gördü, daha sonra savaştan bir yıl boyunca Cambridge Üniversitesi’ne kısa bir süre katıldı.

Mountbatten, savaşlar arası dönemi, iletişim konusunda uzmanlaştığı deniz kariyerine devam ederek geçirdi. 1934’te, muhrip HMS ‘Daring’ üzerine ilk komutasını aldı. Haziran 1939’da, savaşın patlak vermesinden kısa bir süre önce, Mountbatten Akdeniz’de kayda değer bir eylem gören bir muhrip filosunun komutasını kazandı. Mayıs 1941’de HMS ‘Kelly’ adlı gemisi, Girit sahilindeki Alman dalış bombardıman uçakları tarafından mürettebatın yarısından fazlasını kaybederek batırıldı. ‘Kelly’ ve kaptanı daha sonra Noel Coward’ın ‘İçinde Hizmet Verdiğimiz’ filminde ölümsüzleştirildi.

Nisan 1942’de, Mountbatten, işgal altındaki Avrupa’nın nihai istilasının hazırlanmasından sorumlu olan birleşik operasyonlar şefi olarak atandı. Bu arada, Ağustos 1942’deki korkunç Dieppe baskını denetleyerek Avrupa’nın kıyı şeridine baskınlar düzenledi. Ekim 1943’te, 1946 yılına kadar üst düzey müttefik komutanı Güney Doğu Asya Komutanlığı (SEAC) oldu. İnce, Mountbatten, Japon saldırısının Hindistan’a yenilmesini ve Burma’nın fethini sağladı. Eylül 1945’te Singapur’a Japon teslim oldu.

Mart 1947’de Mountbatten, İngilizlerin geri çekilmesini denetleme yetkisiyle Hindistan’ın yardımcısı oldu. Önde gelen politikacılarla, özellikle Jawaharlal Nehru ile iyi ilişkiler kurdu, ancak Müslüman lider Muhammed Ali Jinnah’ı birleşik, bağımsız bir Hindistan’ın yararları konusunda ikna edemedi.

Mountbatten kısa süre sonra birleşik bir ülke umudundan vazgeçti ve 14-15 Ağustos 1947’de İngiliz Hindistan, Hindistan ve Pakistan’ın yeni eyaletlerine bölündü. Bu, özellikle Doğu Hindistan’da oturan Pencap ve Batı Pakistan’da yaygın toplumlararası şiddet ile sonuçlandı. 3,5 milyon Hindu ve Sih, Pakistan olan bölgelerden kaçarken ve yaklaşık beş milyon Müslüman Pakistan’a göç ederken büyük nüfus hareketleri oldu.

Mountbatten, Haziran 1948’e kadar Hindistan’ın geçici genel valisi olarak kaldı. 1946’da savaş ve Hindistan’daki hizmetleri için ertesi yıl Burma’dan Earl Mountbatten ve ertesi yıl Burma’dan Earl Mountbatten kuruldu.

1953’te Mountbatten Kraliyet Donanması’na döndü ve yeni bir NATO Akdeniz komutanı oldu. Daha sonra 1954’te babası tarafından 40 yıl önce tutulan bir pozisyon olan ilk deniz efendisi olarak atandı. Sonunda 1959’da savunma personelinin şefi oldu, daha sonra 1965’te donanmadan emekli oldu.

27 Ağustos 1979’da Mountbatten, IRA teröristleri teknesini Classiebawn Kalesi’ndeki aile tatil evinin yakınında İrlanda’nın Sligo sahilinde havaya uçurduklarında öldürüldü. Mountbatten’in iki ilişkisi ve 15 yaşındaki yerel bir çocuk da öldürüldü.

Mountbatten’in cenazesi Westminster Manastırı’nda gerçekleşti ve Broadlands yakınlarındaki Romsey Manastırı’na gömüldü. Hiç oğlu yoktu, yani Mountbatten’in en büyük kızı Patricia unvanını miras aldı.

Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe