Rus İstihbaratı KGB'nin Selanik'te Atatürk'ün Evine Bombalı Saldırı Yapma Planı
Rus İstihbaratı KGB'nin Selanik'te Atatürk'ün Evine Bombalı Saldırı Yapma Planı
////

Rus İstihbaratı KGB’nin Selanik’te Atatürk’ün Evine Bombalı Saldırı Yapma Planı

1 min read

Dünyaca ünlü İngiliz tarihçi Christopher Andrew’un istihbarat belgelerine dayanarak kaleme aldığı KGB’yi konu edinen kitabında Türk – Rusya ilişkileri bakımından önemli belgeler yer alıyor.

Kitapta yer alan ve en dikkat çeken olay ise Rusya’nın zamanında ABD yardımları ve NATO desteği ile ilişkileri ilerleten ve birbirine yakınlaşan Türkiye ve Yunanistan’ı birbirine düşürmek için gizli bir operasyon tasarlaması.

NATO’nun Güneydoğu kanadını oluşturan en güçlü iki ülke Türkiye ve Yunanistan’ı birbirine düşürerek NATO’nun gücünü zayıflatmayı amaçlayan Sovyetler Birliği Yaytso Operasyonu (Yumurta Operasyonu) adı verilen bir operasyon planlıyor. 

Plana göre Türkiye’de yaşadığı sıkıntılar nedeni ile Yunanistan’a göç etmek zorunda kalmış olan bir Yunan vatandaşı görünümlü KGB casusu, Selanik’te Atatürk’ün bulunduğu evi bombalayacak ve böylelikle 6-7 Eylül benzeri bir olay Yunanistan’da yaşanacak. 

KGB’nin bu operasyonu neticesinde Türkiye ile Yunanistan ilişkileri gerilecek ve NATO’nun Güneydoğu kanadı büyük bir siyasi krizle hatta iki ülkenin muhtemel bir savaşa girmesi ile dağılacaktı. 

Fakat bu plan Mayıs 1969’da KGB tarafından icra edilmeden üzerinde tekrar çalışılması kaydı ile arşive kaldırılmış.

Bu belgeler yıllar sonra Vasili Mitrokhin adlı eski bir KGB arşiv görevlisinin gizlice ayakkabısına saklayıp İngiliz tarihçi Christopher Andrew’e vermesi ile ortaya çıkıyor. Andrew ise bu belgelere dayanarak kaleme aldığı kitabında olayı detaylı bir şekilde anlatıyor.

5/5 - (10 votes)

Umut Güner

Tarihçi ve siyaset bilimci. Lisans eğitiminin ardından Kocaeli Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Uzun yıllar muhtelif vakıf, dernek ve organizasyonlarda toplumsal, kültürel ve entelektüel faaliyetler içerisinde bulundu. Türkiye ve ABD medyasında siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler konularında yazılar yazdı. Kitap çalışmaları ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlamış akademik makaleleri bulunmaktadır. Berkeley Institute of Politics’de direktör olarak çalışmaktadır. Ortaçağ Tarihi, Sosyal ve Siyasî Organizasyonlar, Devlet, Siyaset ve İktidar Felsefesi ile Politik Kuramlar alanlarında akademik ihtisas çalışmaları yürütmektedir.

Haber Oku
Tidings Globe