Amerika’nın Adı Neden Amerika?
Amerika’nın Adı Neden Amerika?
//

Amerika’nın Adı Neden Amerika?

2 mins read

42.550.000 km² yüz ölçümü ve 1.002 milyar nüfusu ile dünyanın en büyük 2. Kıtası olan ve şuan 33 ülkenin yer aldığı Amerika Kıtası 1492 yılında kaşif ve kaptan Kristof Kolomb tarafından keşfedildi. 15. Yüzyılda yapılan keşiflerin asıl amacı tüccarların mallarını satması için yeni pazaryerleri bulmaktı.

Kolomb yeni ticaret yolları bulmak adına Portekiz kralından finansal yatırım istedi ama olumlu sonuç alamadı. Daha sonra İtalya, Fransa, İngiltere ve tekrar Portekiz kralına gitti ama sonuç yine değişmedi. Son olarak İspanya kralı Ferdinand ve eşi Isabella’ya götürdüğü yatırım teklifi kabul edildi ve bu keşif için finansal destek sağlandı. 

Keşiflerin yoğun olduğu o dönemde dünya haritası üzerine iki kutuplaşma mevcuttu. Bunlardan ilki keşiflerden önce her yere bir isim verilmiş ve haritada boş bir alan kalmamıştı yani her yer zaten keşfedilmiş ve biliniyordu. Diğer tarafta keşiflerle beraber yeni ve gerçek harita ortaya çıkmıştı ve haritanın çoğu boştu çünkü keşfedilmemiş birçok yer vardı. Kolomb her yerin keşfedilmiş ve dolu görünen haritaya inanıyordu. Ona göre yeni bir yer keşfetmek diye bir şey yoktu. Tarihin büyük düşünürleri kaşifleri ve ileri gelenleri dolu bir haritaya inanıyordu ve bunun aksi düşünülemezdi. Amerika’yı filosuyla keşfettiğinde de haritada bunu Doğu Hindistan olarak kabul etti. Oradaki yerlilere Hintli, koca kıtaya adalar dedi ve yaşadığı süre boyunca buna inandı.

1502 -1504 yılları arasında seyahatlerini anlatan İtalyan denizci Amerigo Vespucci Avrupa’da Kristof Kolomb’un keşfettiği kıta hakkında iki metin yayınladı. Kolomb tarafından keşfedilen yeni toprakların adalar değil, kutsal metinlerin, eski coğrafyacıların ve şimdiki Avrupalıların bilmedikleri yepyeni topraklar olduğundan bahsediyordu. 1507’de bu iddialara ikna olan Martin Waldseemüller adında saygın bir haritacı güncelleştirilmiş bir dünya haritası yayımladı ve bu harita Avrupa’dan batıya yapılan seferlerin ayrı bir kıtaya vardığını gösteren ilk haritaydı.

Waldseemüller’in haritaya bir de isim koyması gerekiyordu. Yanlışlıkla Amerigo Vespucci’nin buraları keşfeden kişi olduğunu düşünüp bu kıtaya ismini vererek onu onurlandırdı. Yeni keşfedilen kıtanın adı: Amerika. Waldseemüller haritası çok popüler oldu ve pek çok başka haritacı tarafından da kopyalandı, böylece kıtaya verdiği isim yayılmış oldu. İspanyolların finansal desteği ve İtalyanların somutlaştırarak kabul ettiği kıta olarak tarihte bir çağ kapatıp yeni bir başlatan devrim niteliğindeki bu keşif trajikomik bir şekilde adlandırılmış oldu.

Sizce Kolomb 1 sene daha yaşayıp bu olaya şahitlik etseydi nasıl bir tepki verirdi?

4.7/5 - (46 votes)

Felek Malğaz

1997 yılında doğdu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile AÖF Adalet bölümünden mezun olmuştur.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Haber Oku
Tidings Globe