Amerika Vizesi Nedir? ABD Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Amerika Vizesi Nedir? ABD Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
/

Amerika Vizesi Nedir? ABD Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

2 mins read

Amerika Birleşik Devletleri‘ne girmek isteyen yabancı vatandaşlar, pasaportlarına damgalanmış bir ABD vizesi almalıdır. Bazı yabancı turistler vizesiz şartları yerine getirmeleri halinde Amerika Birleşik Devletleri’ne vizesiz seyahat edebilirler. Göçmen olmayan vize görüşmeleri sadece Ankara’daki ABD Büyükelçiliği ve İstanbul’daki ABD Başkonsolosluğu konsolosluklarından randevu alınarak yapılabilir.

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat için başvurulacak vize türü B1/B2 – İş veya Ziyaretçi vizesidir. Bu vize türü göçmen olmayan vize kategorisine dahildir.

Hem ABD ticari vizesi hem de ABD turist vizesi T.C gerektirir. Vizenin onaylanması durumunda vatandaşlarına 10 yıllık çok girişli (çoklu) vize olarak verilecektir.

ABD Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

ABD vize başvuruları için ABD’ye seyahat edenlerin çevrimiçi bir başvuru formu doldurması ve resmi ABD konsolosluğu web sitesine bir fotoğraf yüklemesi gerekir. Form doldurulduktan sonra vize randevusu tamamlanmış olur.

ABD vize başvuru belgesinde yer alan ve seyahat niyetini belirten belge; düzenli bir geliri varsa gelir tablosunu, Türkiye’de evi varsa tapusunu, kiralık evi varsa birlikte ibraz etmesi gerekir. ABD konsolosluğundan araba, araç ruhsatı ve bilet bilgileri varsa kiralama sözleşmesi ile birlikte.

ABD vize başvuru sürecinde konsolosluk görevlileri randevu gününde mülakatlar yapmaktadır. Görüşme sırasında, görüşmeci soruları net ve tereddüt etmeden cevaplamalıdır. Mülakattan sonra pasaport, ret mektubu ile birlikte reddedilen kişiye iade edilir. ABD vizesi onaylananların pasaportları iade edilmeyecek olup, vizesi 3 iş günü içerisinde vize işlemleri için en yakın PTT merkezine gönderilecektir.

ABD vize randevusu gününde de parmak izi alınacaktır. ABD’ye seyahat eden insanlar gümrükten geçerken tekrar parmak izi alınır. Türklerin verdiği parmak izleri, Amerika Birleşik Devletleri’ne girdiklerinde verilen parmak izleriyle eşleşmelidir. Bu uygulama ile Amerika Birleşik Devletleri, sahte pasaportla seyahat edip ülkeye ABD vizesi olmadan giriş yapmak isteyenlerin önüne geçmek istiyor.

ABD vize başvurusu için randevu gününde parmak izi alınmaktadır. ABD’ye seyahat eden insanlar gümrükten geçerken tekrar parmak izleri alınır. Türklerin verdiği parmak izleri, Amerika Birleşik Devletleri’ne girdiklerinde verilen parmak izleriyle eşleşmelidir. ABD, bu uygulama ile sahte pasaportlarla seyahati engellemeyi hedefliyor.

ABD Vize Türleri; (A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler; (B) ABD Turist Vizeleri ve ABD Ticari, Turizm, Medikal; (C) ABD’den Transit; (D) Mürettebat Vizeleri; (E1/E2) Tüccar / Yatırımcı Vizesi; (F/E) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi/Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizesi; (J) Değişim Programı; (H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi/İş veya Staj Vizesi ve (i) Basın mensupları ve gazeteciler. .ABD turist vizesi başvuruları için DS-160 Formunun vize randevu tarihinden en az 3 gün önce doldurulması gerekmektedir. ABD vize başvurusunda kullanılan fotoğrafın 5×5 cm formatında olması gerekmektedir. DS-160 formu İngilizcedir ve 50’ye yakın sorudan oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm vize kategorileri için gerekli olan DS-160 Formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.

14 yaş altı, 80 yaş üstü ve süresi dolmuş vizelerini yenilemiş olanlar hariç herkes bir ABD konsolosluğunda vize görüşmesine katılmak zorundadır.
İstanbul ve Ankara’daki ABD konsolosluklarından randevusu olanlar;

  • Hesap oluştur (Pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğu girilmelidir.)
  • DS-160 Formunu doldurun,
  • Hesap oluşturulduktan sonra kişi seyahat amacına göre vize türünü seçmelidir.
  • Randevu tarih ve saati seçilmelidir.
Rate this post
Haber Oku
Tidings Globe