Albuquerque Gezi Rehberi! Albuquerque'de Gezilecek Yerler!
Albuquerque Gezi Rehberi! Albuquerque'de Gezilecek Yerler!

Albuquerque Gezi Rehberi! Albuquerque’de Gezilecek Yerler!

6 mins read

Albuquerque’nin tarihini keşfetmek, bir ağaç gövdesindeki halkaları okumak gibidir: Şehir zamanla dışa doğru genişlemiştir. Kalbinde, orijinal şehrin 1706’da kurulduğu yer olan Eski Şehir vardır. Arnavut kaldırımlı sokaklar ve kerpiç duvarlar, Kızılderili ve İspanyol kültürlerinin hala karıştığı bu mahalleyi karakterize eder. Ayrıca, şehrin kalbinden geçen gerçek anlamda Route 66’nın en parlak döneminden kalma belirli bir kitsch seviyesi de bulacaksınız. Daha uzağa gidin ve North Valley ve Corrales’te geniş evler ve yemyeşil üzüm bağları bulacaksınız.

Devam eden bu kentsel yayılmaya rağmen, Albuquerque köklerine sadık kalıyor. İspanyol lezzetleri şehrin birçok restoranında bulunabilir (New Mexico’nun en sevdiği malzeme olan şili biberinin kulakları kabartan sıcağına hazır olun). Yerli Amerikan sanat ve el sanatları birçok galeri penceresini süslüyor. Ancak , 2006’da 300. doğum gününü kutlayan şehir olan yaşlılığına rağmen, Albuquerque kozmopolitten başka bir şey değil, sıra dışı butikleri, birinci sınıf performans mekanları ve heyecan verici gece hayatıyla övünüyor. Her şeyden önce, şehrin çarpıcı Sandia Dağları’na yakınlığı, onu Güneybatı keşfi için harika bir ana üs haline getiriyor.

Hangi Aylarda Gidilir?

Albuquerque’yi ziyaret edecek en iyi zaman Eylül’den Kasım’a kadardır. Sonbahar mevsimi, hoş bir sıcaklık ( Paseo del Bosque Yolu üzerinde bir gezinti için ideal ) ve festival sezonu tüm hızıyla devam ederken birçok parti görür. Kayakçılar kış aylarında kasabaya akın ederek Sandia Dağları’nın yamaçlarına çarpıyor ve otel fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunuyor. Bununla birlikte, turistler genellikle ilkbahar ve yazları gözden kaçırır , bu da o zamanlarda otel fırsatlarının bol olduğu anlamına gelir.

Albuquerque’de Kültür

Albuquerque, zengin bir tarihe sahip çeşitliliğe sahip bir şehirdir. Nüfusun büyük bir kısmı Yerli Amerikalılar (New Mexico eyalet genelinde 22 kabileye ev sahipliği yapıyor), Latinler ve Hispanik insanlardan oluşuyor, bu nedenle bölge genelinde mutfakların, kültürlerin ve dillerin bir karışımını bulacaksınız. Şehri ziyaret ederken, bazıları ziyaretçileri karşılayan ve turlar sunan bir pueblo ve kabileyi ziyaret etmeyi de ayarlayabilirsiniz. Şehir merkezinden ayrılmak için zamanınız yoksa, yine de Eski Şehir’de mücevher, el işi ve yemek gibi ev yapımı ürünlere göz atabilir veya Hint Pueblo Kültür Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Albuquerque resmi olarak 1706’da İspanyol yerleşimciler tarafından kuruldu, ancak bölge aslında MÖ 2.000’den beri nesillere ev sahipliği yapıyor İspanyol yerleşimciler yanlarında güçlü bir dini arka plan getirdiler, San Felipe de Neri de dahil olmak üzere bugün hala öne çıkan bir varlık Eski Şehir’de Kilise.

19. yüzyılda Vahşi Batı’nın en parlak dönemi sayesinde güçlü bir kovboy kültürü etkisi de var. Şehrin her yerinde kovboy şapkaları göreceğinizden emin olabilirsiniz ve hatta şehirdeki çeşitli mağazalardan kendiniz için bir tane satın alabilirsiniz. Batılı yaşam tarzının büyük bir tadı için, rodeolara, sergilere ve çok daha fazlasına tanık olacağınız yıllık eyalet fuarı sırasında ziyaret ettiğinizden emin olun.

Albuquerque Ne Yemeli?

Albuquerque’de yemek yerken, güçlü ve baharatlı tatların adil payıyla karşılaşacaksınız ve bunu yaparken, yemeğin şehrin ve eyaletin tarihinde nasıl bir rol oynadığını ve kimliğini nasıl tanımladığını daha iyi anlayacaksınız. Yeni Meksika mutfağı, Meksika, Kızılderili ve İspanyol lezzetlerinin birleşimidir. Yemekler, mısır, fasulye, kabak ve belki de en önemlisi chiles gibi yerel malzemeler üzerine kuruludur. Şili iki çeşittir: kırmızı ve yeşil. Yeni Meksika mutfağı sunan bir restorandaysanız, muhtemelen “Kırmızı mı yeşil mi?” diye sorulacak. Her ikisini de tatmak istiyorsanız, yemeğinizin “Noel tarzı” servis edilmesini istediğinizi söyleyin. Old Town’da High Noon Restaurant ve Salontekila kadar bifteği için de popüler olan, favori bir New Mexican eatery. Ancak, gerçekten ortalığı ısıtmak istiyorsanız, şili biberiyle ilgili 1000’den fazla ürünle dolu 200’den fazla standın yer aldığı Mart ayında yıllık Ulusal Ateşli Gıdalar ve Barbekü Şovuna katılmayı planlayın.

Albuquerque’nin yemek ortamını bu kadar eşsiz kılan bir diğer unsur da şehrin şarabı. İspanyol misyonerler 1629’da New Mexico’da ilk üzüm asmalarını diktiler, bu da Rio Grande Vadisi’nin ülkedeki en eski şarap yapım bölgesi olduğu anlamına geliyor. Albuquerque ve Corrales, New Mexico çevresinde çeşitli şarap imalathaneleri bulacaksınız (ziyaretçi bürosu bir rehber sunar), ancak her şeyden biraz örnek almak istiyorsanız, Mayıs ayında gerçekleşecek Albuquerque Şarap Festivali sırasında ziyaret etmeyi düşünün. Üzüm yerine köpük mü tercih edersin? Şehir ayrıca çeşitli zanaat bira fabrikalarına ev sahipliği yapmaktadır. Kendi bira fabrikası gezinizin haritasını çıkarabilir veya şehrin ABQ Bira Haftası, ABQ Blues and Brews veya Albuquerque Hopfest gibi bira etkinliklerinden birine katılabilirsiniz.

Albuquerque, New Mexican lokantalarının ötesinde çeşitli kaliteli restoranlar sunmaktadır. Gezginler ve yerliler özellikle Restaurant Antiquity ve Enginar Cafe’nin tadını çıkarıyor. Otantik Kızılderili mutfağını tatmak isterseniz, hem gezginler hem de ziyaretçi bürosu, kendi kafesi ve fırını olan Hint Pueblo Kültür Merkezi’ne gitmenizi önerir.

Albuquerque Neleri Görmelisiniz?

Albuquerque’de dolaşmanın en iyi yolu otobüs. ABQ RIDE, şehir genelinde otobüs güzergahları işleterek bir mahalleden diğerine ulaşımı kolay ve hesaplı hale getirir. Belirli bir bölgeye ulaştığınızda, yürüyerek keşfetmenin oldukça kolay olduğunu göreceksiniz. ABQ RIDE, şehir merkezinin 8 milden daha az güneyinde bulunan Albuquerque Uluslararası Sunport’a (ABQ) çift yönlü ulaşım da sunmaktadır. Havaalanından şehre giden otobüse binmek isterseniz, alt katın batı ucuna gidin ve 50 numaralı otobüsü arayın. Unutmayın: Dağlara günübirlik bir gezi yapmak istiyorsanız, kiralık bir araba işinize yarayacaktır. Kiralama acenteleri havaalanında ve kasabada mevcuttur. Uber ve Lyft gibi araç çağırma uygulamaları da Albuquerque bölgesinde çalışır.

Albuquerque’nin bireysel mahallelerinde yürüyerek gezinmek nispeten kolaydır. Eski Şehir’deki turistik mekanlar birbirine yakındır: New Mexico Doğa Tarihi ve Bilim Müzesi ve ABQ BioPark dahil olmak üzere birçok önemli müze ve çocuk dostu turistik mekan yürüme mesafesindedir. Ayaklarınızın dinlenmeye ihtiyacı varsa, şehir merkezindeki kiralık bisikletlerden biri olan BICI’ya atlayabilirsiniz. 90 dakikadan kısa geziler ücretsizdir; bundan sonraki her saat 3 dolardır. Ancak Sandia Peak Tramvayı veya Paseo del Bosque Trail gibi şehir merkezinin dışındaki ilgi çekici yerlere ulaşmaya çalışıyorsanız, bir tekerlek setine ihtiyacınız olacaktır.

ABQ RIDE, Albuquerque şehir merkezinde ve yakın banliyölerde çok sayıda otobüs güzergahı işletmektedir. Çoğu otobüs, rotaya bağlı olarak her gün 05:30-18:00 saatleri arasında çalışır. Central Avenue boyunca ilerleyen 66 numaralı otobüs güzergahı, hafta içi 05:30-12:45, Cuma ve Cumartesi günleri 01:45’e kadar çalışmaktadır. Pazar günleri, sabah 6’dan akşam 19:45’e kadar çalışır. Tek yönlü yolculuklar, yetişkinler, öğrenciler ve çocuklar için indirimlerle birlikte yetişkinler için 1 USD’dir. Otobüsü sık sık kullanmayı planlıyorsanız, çok günlük bir geçişe yatırım yapmayı düşünün; fiyatlar gün sayısına bağlı olarak 2$ ile 6$ arasında değişmektedir. ABQ RIDE ayrıca ücretsiz, döngülü servis hizmeti sunmaktadır, D-RIDE, şehir merkezi çevresinde. Servisler pazartesiden cumaya 06:30-17:33 saatleri arasında çalışır. New Mexico Rail Runner Express, Albuquerque şehir merkezini Santa Fe ve Belen, New Mexico’ya bağlayan banliyö demiryolu hizmeti sunmaktadır.

ArabaŞehir sınırları dışında seyahat etmek için bir araca ihtiyacınız olacak. Kasabada veya Albuquerque International Sunport’ta kiralık arabalar mevcuttur. Albuquerque boyunca iki ana arter vardır: Interstate 40 doğudan batıya, Interstate 25 ise kuzeyden güneye uzanır. Ancak, tarihi Albuquerque’nin tadına varmak için, Old Town , şehir merkezi ve New Mexico Üniversitesi gibi önemli alanları birbirine bağlayan eski Route 66’ya da güvenebilirsiniz.

Bir araba kiralamıyorsanız, ancak yine de şehir merkezinin dışındaki ilgi çekici yerlere ulaşmanız gerekiyorsa, taksilere veya araç çağırma uygulamalarına güvenmek en iyi seçeneğiniz olabilir. Taksiler otellerin etrafında toplanır, ancak başka yerlerde çok az bulunur. Uber ve Lyft gibi araç çağırma uygulamaları Albuquerque bölgesine hizmet veriyor ve yerel taksilere göre güvenilmesi daha kolay olacak.

5/5 - (1 vote)
Haber Oku
Tidings Globe